اگر یک یا چند عدد از دندانهای دائمی خود را از دست دادهاید و قصد دارید برای ایمپلنت دندان اقدام کنید، بهتر است بدانید که همیشه کاشت سریع فیکسچر در استخوان فک امکانپذیر نیست. چراکه اگر دندانپزشک طی معاینه و عکسبرداری سه بعدی متوجه شود که فک شما، شکل، ضخامت و استحکام مناسب را ندارد، مجبور است ابتدا برای پیوند استخوان اقدام کند.
بدینشکل، پایه ایمپلنت قوی میشود و در برابر فشار واردشده به استخوان فک هنگام جویدن غذا دچار آسیب نمیشود. معمولاً پیوند استخوان در قالب اضافه کردن پودر استخوان خشک یا زنده به حفرات و فضاهای خالی استخوان فک انجام میشود. البته اگر لازم باشد، قبل از این کار لیفت سینوس نیز انجام میشود. در ادامه به جزئیات بیشتری از پیوند استخوان برای ایمپلنت اشاره خواهیم کرد.
پیوند استخوان فک چیست؟
پیوند استخوان فک یا پیوند بلوک استخوان فک، یک روش معمول است که به افزایش عرض و ارتفاع استخوان فک در محل ایمپلنت کمک میکند.
برای انجام این کار از تزریق پودر استخوان، کلاژن و پروتئین در فضاهای خالی استفاده میشود. به مرور پودر با استخوان فک در طی 8 هفته ادغام میشود. سپس دوباره عکس رادیوگرافی دندان گرفته میشود تا دندانپزشک از افزایش ضخامت استخوان مطمئن شود.
معمولاً بعد از پیوند استخوان و کاشت ریشه مصنوعی، اجزای دیگر ایمپلنت شامل اباتمنت و روکش مصنوعی نصب میشوند.
چرا انجام پیوند استخوان برای ایمپلنت برای برخی از بیماران ضروری است؟
اگر فک، توده استخوانی کافی نداشته باشد، ایمپلنت با شکست مواجه میشود. معمولاً شرایط زیر باعث تحلیل استخوان فک میشوند و بههمیندلیل لازم است پیوند استخوان برای ایمپلنت انجام شود:
- نقایص مادرزادی در استخوان فک
- ابتلا به سرطان استخوان فک
- ابتلا به بیماری لثه یا بیماری پریودنتال
- ظهور کیست یا گرانولوم در استخوان فک
- وجود حفرههای سینوسی بسیار بزرگ
- ضربه یا آسیب شدید به صورت و استخوان فک
از مزایای غیرقابل انکار پیوند استخوان فک برای ایمپلنت میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- احتمال موفقیت مراحل کاشت ایمپلنت را تا 90% افزایش میدهد.
- بعد از پیوند میتوان از تمام مزایای دندانهای مصنوعی قوی و زیبا بهرهمند شد.
نحوه انجام پیوند استخوان برای ایمپلنت
قبل از اشاره به نحوه پیوند استخوان برای ایمپلنت، بهتر است با انواع پودر استخوان آشنا شوید. اگرچه میتوان پودر استخوان را از استخوان فک یا ناحیه دیگری از بدن بیمار تهیه کرد؛ اما امکان آمادهسازی آن از استخوان اهداکنندگان انسانی و حیوانی نیز وجود دارد.
بهکارگیری پودر استخوان از منبع خارجی آسانتر است، اما در این شرایط احتمال رد پیوند بیشتر میشود. بههمیندلیل، دندانپزشکان در اغلب موارد از پودر استخوان زنده بهجای پودر استخوان خشک استفاده میکنند.
پس از انتخاب و تهیه بهترین نوع پودر استخوان، از یکی از روشهای زیر بهمنظور پیوند استخوان برای ایمپلنت استفاده میشود.
لیفت سینوس
سینوسها حفرههایی هستند که در بخش عقبی فک بالا قرار دارند. اگر فک بالا ضخامت یا ارتفاع مناسبی نداشته باشد. دندانپزشک میتواند به کمک جراحی لیفت سینوس فضای بیشتری برای تزریق پودر استخوان فراهم کند تا این مشکل حل شود. معمولاً لیفت سینوس فک بالا به دو شکل باز و بسته انجام میشود.
در لیفت سینوس باز، جراح بافت لثه را برش میدهد و سپس در استخوان فک یک سوراخ ایجاد میکند تا به غشای کف سینوس دسترسی پیدا کند. در نهایت به کمک ابزاری غشا را به سمت بالا هدایت میکند، حفره ایجاد شده را با پودر استخوان پر میکند و بخیه میزند.
درحالیکه لیفت سینوس بسته بدون ایجاد برش و فقط با ایجاد یک سوراخ کوچک در بخش کناری استخوان فک انجام میشود. اگرچه این روش کمتهاجمیتر است. اما فقط زمانی میتوان از آن بهمنظور پیوند استخوان برای ایمپلنت استفاده کرد که ضخامت اولیه استخوان فک در حد 3 تا 4 میلیمتر باشد. بههمیندلیل، لیفت سینوس باز روش رایجتری است.
اگر جراحی لیفت سینوس توسط یک دندانپزشک باتجربه انجام نشود، خطر پارگی یا سوراخ شدن غشای کف سینوس شما را تهدید میکند. این مشکل عوارضی مانند خونریزی بینی و التهاب و عفونت سینوس به همراه دارد. پس در انتخاب کلینیک دندانپزشکی مورد نظر خود دقت کنید.
پیوند برنشانده
برخلاف لیفت سینوس، در این روش امکان پیوند استخوان برای فک پایین نیز وجود دارد. در طی آن، پودر استخوان مستقیم روی سطح استخوان گیرنده افزوده میشود و پس از بهبودی میتوان برای ایمپلنت اقدام کرد.
مراقبتهای بعد از پیوند استخوان فک برای ایمپلنت
بعد از پیوند استخوان برای ایمپلنت، مواجهه با عوارض جانبی مانند درد و ناراحتی، خونریزی، قرمزی و تورم جزئی طبیعی است. معمولاً این عوارض ایمپلنت دندان خودبهخود طی چند روز برطرف میشوند.
بعد از گذشت یک هفته میتوانید بخیهها را بردارید و با احتیاط خوردن غذاهای جامد را شروع کنید. همچنین بهتدریج فعالیت بدنی خود را افزایش دهید.
با این وجود، توصیه میکنیم برای پیشگیری از عفونت و بهبودی سریعتر به نکات زیر نیز توجه کنید:
- تا دو روز اول از کمپرس سرد برای کاهش تورم استفاده کنید.
- داروهای تجویزشده شامل مسکن و آنتیبیوتیک را مصرف کنید.
- تا یک هفته غذاهای خیلی گرم یا خیلی سرد و پرادویه نخورید.
- تا یک هفته غذاهای ملایم و سبک مانند سوپ و پوره سیب زمینی مصرف کنید.
- تا دو هفته از انجام فعالیت بدنی سنگین و ورزش حرفهای پرهیز کنید.
- سعی کنید تا دو هفته از تماس مسواک با محل پیوند جلوگیری کنید. چراکه ممکن است لخته خون ایجاد شده برای محافظت از محل جراحی از بین برود.
- حداقل تا یک هفته از انواع دهانشویه استفاده نکنید.
- تا دو هفته از سیگار کشیدن و مصرف نوشیدنیهای حاوی الکل پرهیز کنید. زیرا روند بهبودی را به تاخیر میاندازند.
حتماً بخوانید: طول عمر ایمپلنت دندان چقدر است؟
عوارض پیوند استخوان برای ایمپلنت
پیوند استخوان فک برای ایمپلنت، با وجود مزایای عالی خود ممکن است با عوارض جانبی مانند موارد زیر همراه باشد. عوارض موقتی پیوند استخوان برای ایمپلنت عبارتند از:
- بیحسی در اثر تزریق داروهای بیحسی
- ترشح بیشازحد بزاق
- درد خفیف
- خونریزی لثه
- التهاب، تورم و قرمزی
عوارضی که ممکن است بعد از گذشت چند روز بروز کنند، عبارتند از:
- تورم و کبودی شدید صورت
- بروز درد یا بیحسی در فک، گونه، چانه، لب و زبان
- عفونت بافت لثه، سینوس یا حتی استخوان فک
- عدم پیوند استخوان
توصیه میشود که به محض بروز علائم زیر با دندانپزشک خود مشورت کنید:
- تب و لرز
- جدا شدن سریع بخیهها و خروج پودر استخوان
- خونریزی شدید و خروج ترشحات و چرک از محل جراحی
- بیش از 7 روز آبریزش بینی یا ترشح غیرطبیعی بزاق
هزینه پیوند استخوان ایمپلنت
هزینه نهایی این روش به فاکتورهای مختلفی مانند موارد زیر بستگی دارد:
- نوع روش مورد استفاده برای پیوند استخوان (مطمئنا اگر لیفت سینوس انجام شود، هزینه آن بیشتر از پیوند برنشانده خواهد بود)
- نوع پودر استخوان برای پیوند
- شرایط بالینی بیمار
- میزان مهارت و تجربه دندانپزشک
با توجه به اینکه پیوند استخوان برای ایمپلنت نیاز به دقت عمل خاصی دارد؛ پیشنهاد میکنیم برای انجام آن به بهترین ایمپلنت شمال تهران، مرکز دندانپزشکی مجتمع پزشکی صدر مراجعه کنید.
0 Comments