هنگامیکه سلولها به طور غیر طبیعی و غیر قابل کنترل تقسیم میشوند، میتوانند توده یا تودههایی را در بافت تشکیل دهند. این توده تومور نامیده میشود. تومورهای استخوانی در استخوانهای شما شکل میگیرند و میتوانند خوشخیم یا بدخیم باشند.
اصولا تومورهای خوشخیم سرطانی نیستند. درحالیکه تومورهای خوشخیم استخوان معمولاً در جای خود باقی میمانند و بعید است که کشنده باشند، اما هنوز سلولهای غیرطبیعی محسوب میشوند و نیاز به درمان دارند؛ زیرا میتوانند رشد کنند و بافت استخوانی سالم شما را فشرده کرده و باعث بروز مشکلات بعدی شوند. تومورهای بدخیم سرطانی هستند و میتوانند باعث گسترش سرطان در سراسر بدن شوند.
طبق آمار، تومورهای غیرسرطانی استخوان بسیار شایعتر از تومورهای سرطانی هستند. با این وجود، توجه به علائم تومور استخوان بسیار اهمیت دارد. در ادامه به جزئیات بیشتری در این زمینه اشاره خواهیم کرد.
علل بروز تومور استخوان چیست؟
هنوز علت اصلی بروز انواع تومور استخوان شناخته نشده است. اما چند علت احتمالی ژنتیک، پرتودرمانی و آسیب به استخوانها موثرند. به عنوان مثال طبق مطالعات، افرادیکه شکستگی استخوان را با گذاشتن ایمپلنتهای فلزی ترمیم کردهاند احتمال بیشتری دارد که بعداً علائم تومور استخوان را نشان دهند و به استئوسارکوما مبتلا شوند.
شناخت شایعترین علائم تومور استخوان
احساس درد مبهم در استخوان آسیبدیده شایعترین علامت سرطان استخوان است. این درد معمولا بهصورت خفیف شروع شده و سپس شدید و مزمن میشود. گاهی ممکن است آنقدر شدید شود که شما را شبها از خواب بیدار کند.
اغلب در اثر وجود یک تومور استخوانی کشفنشده، استخوان ضعیف شده و میشکند که منجر به احساس درد شدید میشود. این مسئله بهعنوان یک شکستگی پاتولوژیک شناخته میشود. اگرچه گاهی ممکن است فقط در محل تومور تورم و التهاب وجود داشته باشد.
در مواردی بیمار اصلا درد استخوانی ندارد، اما مدام با تعریق شبانه، تب، خستگی یا کاهش وزن ناخواسته مواجه میشود. به عنوان مثال، افراد مبتلا به تومورهای خوشخیم معمولا هیچ علامتی ندارند و تا زمانیکه اسکن تصویربرداری آن را نشان دهد، ممکن است تومور شناسایی نشود. بنابراین، بهتر است هنگام مواجهه با علائم تومور استخوان به پزشک متخصص ارتوپدی مراجعه کنید. بهخصوص مواردی مانند:
- درد استخوان
- تورم و حساسیت در نزدیکی ناحیه آسیبدیده
- ضعف تدریجی استخوان که منجر به شکستگی آن میشود
- خستگی
- کاهش وزن ناخواسته
در صورت مشاهده علائم ذکر شده سریعاً به یک کلینیک تومور استخوان معتبر مراجعه کنید تا اقدامات لازم برای تشخیص و درمان شما انجام شود.
انواع تومورهای استخوانی
تومورهای خوشخیم و بدخیم استخوان انواع مختلفی دارند. جالب است بدانید که هرکدام از اینها علائم تومور استخوان ویژه خود را دارند. از انواع تومورهای خوشخیم استخوان میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- استئوکندروما. طبق گفته آکادمی جراحان ارتوپدی آمریکا (AAOS)، شایعترین نوع تومور خوشخیم استخوان استئوکندروما است که معمولاً در نوجوانان و نوجوانان ایجاد میشود. ضایعات استئوکندروما در نزدیکی انتهای استخوانهای بلند که به طور فعال در حال رشد هستند، مانند استخوانهای بازو یا پا تشکیل میشوند.
- تومورهای سلول غولپیکر. اغلب در بزرگسالان بروز میکنند و سرعت رشد زیادی در انتهای گرد استخوان دارند.
- آنکندروما. انکوندروما یک کیست غضروفی است که در داخل مغز استخوان رشد میکند. معمولا در استخوانهای دستها و پاها و همچنین استخوانهای بلند بازو و ران رخ میدهد.
- فیبرودیسپلازی. یک جهش ژنی است که استخوانها را به شکل فیبری و آسیبپذیر در برابر شکستگی میکند.
- کیست استخوانی آنوریسمال. یک ناهنجاری در رگهای خونی مغز استخوان است که میتواند بهسرعت رشد کند و حتی بر صفحات رشد تأثیر منفی بگذارد.
تومورهای بدخیم استخوان به دو شکل اولیه و ثانویه هستند. سرطان اولیه استخوان به این معنی است که سرطان از استخوانها منشا گرفته است. درحالیکه منظور از سرطان ثانویه استخوان این است که سرطان در جای دیگری از بدن مانند کلیه، پروستات، سینه، ریه و تیروئید شروع شده و سپس به استخوان گسترش یافته است. از انواع سرطان اولیه استخوان میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- استئوسارکوما. استئوسارکوما که بیشتر در کودکان و نوجوانان رخ میدهد، دومین نوع شایع سرطان استخوان است و معمولا در اطراف لگن، شانه یا زانو ایجاد میشود.
- تومورهای سارکوم یوینگ. معمولا نوجوانان و جوانان را تحت تأثیر قرار میدهند و در پاها (استخوانهای بلند)، لگن، ستون فقرات، دندهها، بازوها و جمجمه ظاهر میشوند.
- کندروسارکوما. افراد میانسال و مسن بیشتر از سایر گروه های سنی در معرض ابتلا به این نوع سرطاناند. سرطان استخوان نوع کندروسارکوما معمولاً در لگن و شانهها ایجاد میشود.
شایعترین نوع سرطان ثانویه استخوان، مولتیپل میلوما نام دارد. این سرطان استخوان بهصورت تومور در مغز استخوان ظاهر میشود و بیشتر، افراد مسن را تحت تاثیر قرار میدهد.
حتماً بخوانید: راههای تشخیص و درمان سرطان استخوان
سخن آخر
با توجه به وجود طیف گستردهای از انواع تومور استخوان، نباید علائم سادهای مانند درد و التهاب مزمن استخوان، شکستگی بیدلیل استخوان، خستگی و غیره را نادیده گرفت. اینکه تومور استخوان چقدر سریع بهبود مییابد، بستگی به نوع تومور، میزان بزرگی و محل قرارگیری آن دارد.
توصیه میکنیم بهمحض بروز علائم تومور استخوان به یک کلینیک تومور استخوان معتبر و باسابقه مراجعه کنید. مجتمع پزشکی صدر با کادر حرفهای و تجهیزات بهروز خود، یکی از بهترینها در زمینه درمان سرطان استخوان است.
من علایم شو دارم
من علایم شو دارم در زانو هایم