سرطان استخوان جمجمه چیست؟
جمجمه از چندین استخوان تشکیل شده است و انواع مختلفی از تومورها میتوانند در این ناحیه رشد کنند. معمولا زمانیکه این تومورها به اندازه کافی بزرگ میشوند، به مغز فشار میآورند و باعث بروز علائم سرطان استخوان جمجمه میشوند.
درمان سرطان استخوان جمجمه چالشبرانگیز است، زیرا میتواند به اعصاب مهم و عروق خونی در مغز، سر، گردن و نخاع آسیب وارد کند. حتی در مواقعی ساختار داخلی چشم، بینی و گوش را نیز تحت تاثیر قرار میگیرد. بههمیندلیل، روند درمان باید با دقت نظر بالایی انجام شود.
در ادامه به جزئیات بیشتری از این مساله اشاره خواهیم کرد.
انواع سرطان استخوان جمجمه
اصولاً سرطان استخوان جمجمه براساس نوع و سایز تومور و محل قرارگیری آن در جمجمه انواع مختلفی دارد.
تومورها اغلب در داخل جمجمه رشد میکنند، اما گاهی اوقات در خارج از جمجمه نیز ایجاد میشوند.
تومور سرطانی استخوان جمجمه ممکن است در پایه مغز یا پشت جمجمه دیده شود یا در قسمت جلویی نزدیک به حفرههای چشم، بینی و سینوسها رشد کند.
آنها میتوانند بهعنوان یک تومور اولیه ظاهر شوند یا از یک سرطان در سایر نقاط بدن بهعنوان یک تومور متاستاتیک مغزی گسترش پیدا کنند. در قسمت جلویی جمجمه که شامل حفرههای چشم و سینوسها میشود، احتمال بروز تومورهای زیر بیشتر است:
- مننژیوم
- نوروبلاستوما بویایی (استزیونوروبلاستوما)
- سرطان سینوس پارانازال
محفظه مرکزی جمجمه حاوی یک ساختار استخوانی زینیشکل است. تومورهایی که در این ناحیه ایجاد میشوند ممکن است شامل موارد زیر باشند:
- آدنوم هیپوفیز
- کرانیوفارنژیوم
- کیست راتکه کلفت
در قسمت پشتی جمجمه تومورهای زیر شایعتر هستند:
- نوروم آکوستیک
- کندروسارکوم
- چوردوما
- تومور اپیدرموئید
- مننژیوم
در نهایت این پزشک متخصص مغز و اعصاب یا انکولوژیست است که باید براساس نتایج آزمایشهای تصویربرداری و بیوپسی، نوع تومور استخوان جمجمه و احتمال سرطانی بودن آن را بررسی کنند.
هرگونه بیدقتی در این مساله میتواند باعث آسیب به بافت مغز شود.
پیشنهاد ما به شما مراجعه به کلینیک تومور استخوان مجتمع پزشکی صدر است که از تمامی امکانات لازم برای تشخیص و درمان حرفهای انواع سرطان استخوان برخوردار است.
کادر باتجربه و تجهیزات بهروز این مرکز آن را به یکی از بهترینها در ایران تبدیل کرده است.
علائم سرطان استخوان جمجمه
همانطورکه ذکر شد، تومور جمجمه میتواند خوشخیم (غیرسرطانی) یا بدخیم (سرطانی) باشد.
علائم انواع تومور جمجمه برحسب اندازه و محل آن متفاوت است و میتوانند بهآرامی در طول زمان بروز کنند. مواردی چون:
- تاری دید یا نابینایی
- تغییر حس چشایی و بویایی
- مشکل در بلع یا صحبت کردن
- سردرد
- کاهش شنوایی و احساس مداوم صدای زنگ در گوش
- سرگیجه و از دست دادن تعادل بدن
علل سرطان استخوان جمجمه
اگرچه هنوز دلیل قطعی برای ابتلا به سرطان استخوان جمجمه یافت نشده است اما شرایط ژنتیکی یا قرار گرفتن در معرض برخی مواد شیمیایی ممکن است خطر ابتلا به آن را افزایش دهد.
پرتودرمانی مداوم سر، مغز یا گردن نیز میتواند یک عامل خطر باشد.
اصولا زمانی تومور در ناحیهای از بدن ایجاد میشود که سلولها دچار جهش ژنتیکی بشوند و بههمیندلیل شروع به رشد غیرطبیعی میکنند.
نحوه صحیح تشخیص سرطان استخوان جمجمه
پزشک برای تشخیص تومور جمجمه، با بحث در مورد علائم شما و انجام معاینه فیزیکی شروع میکند. همچنین یک ارزیابی کامل عصبی با سیتی اسکن یا ام آر آی مغز برای تعیین هرگونه عوارض بر عملکردهای مهم مغز انجام میشود.
بسته به محل تومور، ممکن است پزشک بتواند بیوپسی (نمونهبرداری) از استخوان بینی یا سینوسها انجام دهد. بدینشکل تأثیر سرطان استخوان جمجمه بر عملکرد جعبه صوتی و سایر اعصاب مهم در ناحیه سر و گردن بررسی میشود.
اگر پزشک احتمال پوکی استخوان را بدهد، احتمالا نیاز به انجام تست تراکم استخوان نیز خواهید داشت.
حتماً بخوانید: علائم تومور استخوان را بهتر بشناسید.
درمان سرطان استخوان جمجمه
در حال حاضر طیف وسیعی از روشهای درمانی برحسب نوع، اندازه و محل تومور وجود دارد.
برخی از تومورهای جمجمه فقط نیاز به نظارت دقیق دارند و بقیه نیاز به جراحی، شیمیدرمانی یا پرتودرمانی دارند.
ذکر این نکته حیاتی است که انتخاب نحوه درمان پس از معاینه های دقیق شما توسط پزشک متخصص انتخاب میشود و صرفاً مواردی که در ادامه مقاله ذکر خواهد شد؛ جنبه معرفی و آشنایی شما عزیزان خواهد داشت.
نحوه درمان تومورهای خلفی استخوان جمجمه
تومورهای زیر در استخوان پشتی جمجمه ایجاد و به شکل زیر درمان میشوند:
- نوروم آکوستیک: این تومورهای خوشخیم میتوانند بر اعصاب شنوایی، تعادل و عملکرد صورت تأثیر بگذارند. گاهی اوقات بهکندی رشد میکنند و ممکن است قبل از در نظر گرفتن درمان آنها با شیمیدرمانی یا جراحی، پزشک رویکردهای مراقبتی را توصیه کند.
- کندروسارکوم: این تومورها ممکن است باعث سردرد و مشکلات شنوایی و بینایی شوند و اغلب با جراحی و کمتر با شیمیدرمانی درمان میشوند.
- کوردوما: این تومورهای سرطانی در امتداد ستون فقرات، تشکیل میشوند. آنها بهکندی رشد میکنند و ممکن است بر اعصاب صورت و چشم تأثیر بگذارند. ممکن است پزشک برای درمان جراحی یا پرتودرمانی را توصیه کند.
- تومورهای عصب صورت: این تومورها با رشد آهسته خود تقریباً همیشه خوشخیم هستند. آنها میتوانند باعث ضعف یا فلج صورت مشابه فلج بل شوند. معمولاً پزشک دستور جراحی میدهد.
- مننژیوم: این تومور جمجمه از غشاهای اطراف مغز و ستون فقرات ایجاد میشود. برداشتن مننژیومها اغلب چالشبرانگیز است و به یک جراح ماهر نیاز دارد.
- نوروفیبروماتوز نوع 2 (NF2): این نوع سرطان جمجمه اغلب از والدین به ارث میرسد. باعث ایجاد تومور در دو طرف سر میشود و ممکن است منجر به ناشنوایی و فلج صورت شود. اغلب کودکان یا بزرگسالان جوان را درگیر میکند. ممکن است پزشک بتواند تومورها را با جراحی حذف کند و در عین حال آسیبی به عصب شنوایی وارد نکند.
- پاراگانگلیوما: این تومورها معمولاً خوشخیم هستند و ممکن است در گوش میانی یا بالای ورید ژوگولار در قاعده جمجمه ایجاد شوند. اغلب پزشکان سعی میکنند قبل از جراحی خونرسانی به تومور را کاهش دهند تا در زمان عمل سایز آن کوچک شود. گاهی پرتودرمانی نیز برای درمان اینگونه از تومورهای بزرگ گزینه ایمنی است.
نحوه درمان تومورهای قدامی استخوان جمجمه
این تومورها در ناحیه اطراف کاسه چشم و سینوسها ایجاد میشوند و عبارتند از:
- تومورهای استخوان سینوس و بینی: این تومورهای نادر میتوانند سرطانی یا غیرسرطانی باشند. روش درمان آنها معمولا شامل جراحی، پرتودرمانی و شیمیدرمانی است.
- نوروبلاستوم بویایی (استزیونوروبلاستوما): این سرطان در صفحه کریبریفرم، استخوانی که در جمجمه بین چشمها قرار دارد، ایجاد میشود. بر روی بافتهای عصبی که حس بویایی را کنترل میکنند، تأثیر میگذارد و بهترین روش درمان آن ممکن است جراحی باشد.
نحوه درمان تومورهای مرکزی استخوان جمجمه
بهطورمعمول پزشک برای درمان ابتدا از شیمیدرمانی یا پرتوردرمانی استفاده میکند تا سایز تومورها کوچکتر شده و سپس اقدام به جراحی میکند.
مراجعه به کلینیک تومور استخوان صدر
در کل، تومورهای خوشخیم استخوان جمجمه در صورت عدم درمان بهموقع قابلیت تبدیل شدن به تودههای بدخیم یا همان سرطان استخوان جمجمه را دارند.
تیم کلینیک تومور استخوان مجتمع پزشکی صدر با قابلیت انجام بهروزترین متدهای تشخیصی و درمانی میتوانند در این زمینه به شما کمک کنند.
0 Comments