بیماری صرع یک اختلال سیستم عصبی مرکزی است که باعث بروز تشنجهای مکرر در اثر هجوم ناگهانی فعالیت الکتریکی مغز میشود. براساس گزارش سازمان بهداشت جهانی (WHO)، 50 میلیون نفر در سراسر جهان به این بیماری مبتلا هستند. احتمال تشخیص بیماری صرع در کودکان خردسال و افراد مسن بیشتر است. طبق تحقیقات منتشرشده در سال 2021، مردان بیشتر از زنان به صرع مبتلا میشوند.
در حال حاضر درمان قطعی برای بیماری صرع وجود ندارد، اما میتوان آن را با داروها و استراتژیهای دیگر مدیریت کرد.
برخی از افراد برای کنترل تشنج نیاز به درمان مادامالعمر دارند اما برخی دیگر بهخصوص کودکان، بعد از گذشت دو سال میتوانند داروهای خود را قطع کنند. بنابراین، مهم این است که تشخیص و درمان بیماری صرع بهموقع انجام شود.
روشهای تشخیص بیماری صرع
برای تشخیص ابتدا پزشک در مورد علائم و سابقه پزشکی شما سوالاتی میپرسد. سپس به کمک یک معاینه عصبی نحوه رفتار، تواناییهای حرکتی و عملکرد ذهنی شما را ارزیابی میکند. همچنین ممکن است چندین آزمایش را برای تشخیص بیماری صرع و تعیین علت دقیق بروز تشنج تجویز کند.
آزمایش تست خون
تست خون از اولین آزمایشاتی است که برای بررسی علائم عفونت، نحوه عملکرد کبد و کلیهها، سطح قند خون، وضعیت ژنتیکی یا سایر شرایطی که ممکن است با بروز تشنج مرتبط باشند، انجام میشود.
تست نوار مغزی
پزشک شما همچنین ممکن است تست نوار مغزی یا الکتروانسفالوگرافی (EEG) را برای بررسی وضعیت عملکرد مغز انجام دهد.
نوار مغزی رایجترین آزمایشی است که برای تشخیص بیماری صرع استفاده میشود. یک آزمایش غیرتهاجمی و بدون درد که شامل قرار دادن الکترود روی پوست سر برای جستجوی الگوهای غیرطبیعی در فعالیت الکتریکی مغز است.
آزمایشهای تصویربرداری
میتوانند تومورها و سایر ناهنجاریهایی را که در بروز تشنج موثر هستند نشان دهند. از آزمایشات موثر در تشخیص بیماری صرع میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- سی تی اسکن (CT scan). سی تی اسکن میتواند ناهنجاریهای موثر در بروز تشنج مانند تومور و کیست مغز و خونریزی مغزی را نشان دهد.
- ام آر آی (MRI). این آزمایش از آهنرباهای قدرتمند و امواج رادیویی برای ایجاد یک نمای دقیق از مغز استفاده میکند. پزشک شما ممکن است به کمک این تصاویر قادر به تشخیص ضایعات یا ناهنجاریهای مغزی باشد. در مواردی نیاز به انجام آزمایش ام آر آی فانکشنال یا عملکردی نیز است.
- مقطعنگاری با گسیل پوزیترون (PET). در پت اسکن از تزریق وریدی دوز پایین ماده رادیواکتیو استفاده میشود تا به ایجاد تصاویر دقیقی از فعالیت متابولیک مغز و تشخیص ناهنجاریهای بیماری صرع کمک کند.
- مقطعنگاری رایانهای تکفوتونی (SPECT). این آزمایش معمولاً زمانی انجام میشود که نوار مغزی و ام آر آی نتوانسته باشند محل شروع تشنج را در مغز مشخص کنند. پس از تزریق مقداری کمی از ماده رادیواکتیو، نقشهای دقیق و سهبعدی از فعالیت جریان خون در مغز ثبت میشود.
مجتمع پزشکی صدر با کادر حرفهای و تجهیزات پزشکی پیشرفته، میتواند در زمینه انجام روشهای تصویربرداری مختلف خدمات لازم را ارائه دهد. اگر بهدنبال بهترین مرکز نوار مغزی در تهران برای تشخیص بیماری صرع هستید، پیشنهاد میکنیم از این فرصت استفاده کنید.
حتماً بخوانید: نوار عصب و عضله یا الکترومیوگرافی (EMG) چیست؟
روشهای درمان بیماری صرع
درمان بیماری صرع در کاهش تکرار تشنج یا توقف کامل آن موثر است. از انواع روشهای مدیریت بیماری صرع میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- تجویز داروهای ضد صرع یا ضد تشنج
- شروع رژیم غذایی کتوژنیک. تبعیت از این نوع رژیم غذایی پرچرب و کمکربوهیدرات، در کنترل وضعیت کودکانی که به داروها پاسخ نمیدهند؛ ممکن است موثر باشد.
- تحریک عصب واگ (VNS). در این روش یک دستگاه از طریق جراحی زیر پوست قفسه سینه قرار میگیرد و عصبی که از گردن میگذرد را بهصورت الکتریکی تحریک میکند تا از بروز تشنج جلوگیری کند.
- تحریک عمقی مغز (DBS). این روش شامل کاشت الکترودها در مغز و یک ژنراتور در قفسه سینه است. ژنراتور برای کمک به کاهش تشنج، تکانههای الکتریکی را به مغز ارسال میکند. سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA)، در سال 2018 استفاده از این تکنیک درمان بیماری صرع را برای افراد بالای 18 سال مبتلا به تشنجهای کانونی که حداقل به سه داروی ضد صرع پاسخ نمیدهد را تأیید کرد.
- جراحی مغز. در صورت موثر نبودن راهکارهای ذکرشده، طی جراحی میتوان ناحیهای از مغز که باعث آغاز فعالیت تشنج میشود را برداشت یا اصلاح کرد.
طبق آخرین آمار، تقریباً 30 درصد از افراد مبتلا به صرع به درمانهای دارویی پاسخ نمیدهند و نیاز به روشهای تحریک مغز یا جراحی دارند.
ما در مجتمع پزشکی صدر با برخورداری از بهترین پزشکان متخصص مغز و اعصاب و کادر حرفهای تصویربرداری میتوانیم در زمینه تشخیص بیماری صرع و درمان آن به شما کمک کنیم. در واقع این مجتمع نه تنها یک مرکز نوار مغزی کارآمد است بلکه در زمینه انجام تکنیکهای درمانی جدید مانند تحریک عمقی مغز، تحریک مغناطیسی مغز و غیره نیز کارایی لازم را دارد.
سخن آخر
با توجه به اینکه درمان قطعی برای این اختلال مغزی وجود ندارد، تشخیص زودهنگام آن در کنترل هرچه سریعتر حملات تشنج و بازگشت به زندگی عادی موثر است. بههمیندلیل، توصیه میکنیم برای تشخیص بیماری صرع و درمان این بیماری تعلل نکنید.
سلام
بغیر از نوار مغزی چه تجهیزات دیگری در مرکز دارید؟
پزشک فوق تخصص صرع در مرکز وجود دارد؟ لطفا و خواهشا جواب را به ایمیل من بفرستید ممنون