تنگی‌ کانال نخاعی چیست؟ تشخیص و درمان

برای دوستان خود بفرستید:

تنگی کانال نخاعی، باریک شدن و تنگی یک یا چند نقطه در کانال نخاعی ستون فقرات است. تنگی‌ کانال عصبی در ستون فقرات و کمر، فضای موجود برای نخاع و اعصاب را کاهش می‌دهد. در نتیجه‌، کانال تنگ نخاعی می‌تواند باعث تحریک نخاع و اعصاب شود. فشار وارده به نخاع در ‌پی تنگی کانال نخاعی می‌تواند انواع درد‌های مزمن مانند کمردرد، درد‌های پا و دست را ایجاد کند.

تنگی‌ کانال نخاعی چیست؟

تنگی کانال نخاعی زمانی اتفاق می‌افتد که فضای داخل ستون فقرات کم شود. این عارضه به نخاع و اعصابی که از طریق ستون فقرات حرکت می‌کنند؛ فشار وارد می‌کند. تنگی کانال نخاعی معمولاً با گذشت زمان به کندی ایجاد می‌شود.

تنگی کانال نخاعی اغلب در ناحیه کمر و گردن رخ می‌دهد.

این بیماری بیشتر در اثر آرتروز یا ساییدگی ستون فقرات با افزایش سن رخ می‌دهد.

برخی از افراد مبتلا به تنگی کانال نخاعی هیچ علامتی ندارند اما عمدتاً بسته به محل و شدت تنگی نخاعی، ممکن است درد، بی‌حسی، گزگز و ضعف عضلانی در بازوها، پاها و دست‌های خود احساس کنید.

شایع‌ترین علت تنگی ستون فقرات، اتفاق‌های سایشی و پارگی در ستون فقرات مربوط به آرتریت است. افرادی که موارد شدید تنگی نخاعی دارند؛ ممکن است پس از تشخیص تنگی‌های‌‌ کانال نخاعی و تایید متخصص درد و پزشک مربوطه، نیاز به جراحی داشته باشند.

تفاوت سی تی اسکن و ام آر آی چیست؟

علائم تنگی کانال نخاعی

علائم دقیق تنگی کانال نخاع ممکن است بسته به محل دقیق تحریک و التهاب متفاوت باشد.

به طور کلی، تنگی ستون فقرات باعث درد مزمن در مکان‌های مختلف بدن می‌شود.

علائم تنگی کانال نخاعی عبارتند از:

  • ضعف عضلانی دست و پا
  • درد هنگام راه رفتن
  • بی‌حسی و گزگز
  • احساس گرما یا سردی در پا‌ها
  • گزگز در بازوها یا دست‌ها
  • مشکلاتی در کنترل مثانه و روده

تنگی کانال نخاعی اغلب بدون علامت است. هنگامی که علائم ظاهر می‌شوند، به آرامی شروع می‌شوند و با گذشت زمان بدتر می‌شوند.

علائم تنگی کانال نخاعی در کمر

تنگی ستون فقرات در ناحیه کمر می‌تواند باعث درد یا گرفتگی در یک یا هر دو پا شود. این اتفاق زمانی می‌افتد که برای مدت طولانی بایستید یا زمانی که راه می‌روید. توجه کنید که هنگامی که به جلو خم می‌شوید یا می‌نشینید، علائم بهتر می‌شوند! برخی افراد نیز در این حالت‌ها کمردرد را تجربه می‌کنند.

علائم تنگی کانال نخاعی در گردن

تنگی ستون فقرات در گردن باعث علائم زیر می‌شود:

  • بی حسی
  • گزگز یا ضعف در دست، پا و یا بازو
  • مشکلات راه رفتن و تعادل
  • گردن درد
  • مشکلات روده یا مثانه 

علل بروز تنگی‌ کانال نخاعی

بروز تنگی کانال ستون فقرات دلایل زیادی دارد؛ وجه اشتراک آنها این است که ساختار ستون فقرات را تغییر می‌دهند و باعث تنگ شدن فضای اطراف نخاع و ریشه های عصبی‌ای می‌شوند که از ستون فقرات خارج می‌شوند.

برخی از افراد با یک کانال نخاعی تنگ و کوچک به دنیا می‌آیند. اما بیشتر تنگی‌های نخاعی زمانی اتفاق می‌افتد که عاملی باعث کاهش فضای باز در ستون فقرات شود.

علل تنگی کانال‌های نخاعی عبارتند از:

رشد بیش از حد استخوان/ خارهای استخوان

با از بین رفتن غضروف‌ها، استخوان‌ها شروع به سایش بر‌روی یکدیگر می‌کنند و خار استخوان یا رشد بیش از حد استخوان رخ می‌دهد. خارهای استخوانی روی مهره‌ها به سمت کانال نخاعی گسترش می‌یابند، فضا را باریک می‌کنند و اعصاب ستون فقرات را تحت فشار می‌گذارند.

دیسک‌های برآمده / فتق دیسک

خشک شدن و مسطح شدن دیسک‌های مهره‌ای ناشی از افزایش سن و ترک خوردن در لبه بیرونی دیسک‌ها باعث می‌شود که مایع ژل‌مانند این دیسک‌ها از لایه بیرونی ضعیف یا پاره‌شده عبور کند. اگر بخشی از ژل داخلی دیسک به بیرون نشت کند، به نخاع یا اعصاب فشار وارد می‌کند.

رباط‌های ضخیم شده

رباط‌ها نوارهایی هستند که ستون فقرات را در کنار هم نگه می‌دارند. این رباط‌ها به مرور زمان سفت و ضخیم می‌شوند و به کانال نخاع فشار وارد می‌کنند.

شکستگی‌ها و آسیب‌های ستون فقرات

شکستگی یا دررفتگی استخوان‌ها و التهاب ناشی از آسیبی که در نزدیکی ستون فقرات رخ می‌دهد، می‌تواند فضای کانال را باریک کند و به اعصاب نخاعی فشار وارد کند.

کیست‌ها یا تومورهای نخاعی

وجود کیست‌ها و تومورهای نخاعی در طناب نخاعی یا بین نخاع و مهره‌ها می‌تواند کانال را باریک کرده و بر نخاع و اعصاب آن فشار وارد کند.

تنگی مادرزادی کانال نخاعی

این عارضه‌ای است که در آن فرد با کانال نخاعی تنگ متولد می‌شود.

اسکولیوز یا انحراف ستون فقرات

یکی دیگر از ناهنجاری های مادرزادی ستون فقرات که می‌تواند فرد را در معرض خطر تنگی ستون فقرات قرار دهد، اسکولیوز یا انحراف ستون فقرات است.

 

تشخیص تنگی‌های‌ کانال نخاعی

متخصص علائم و سابقه پزشکی شما را کاملا بررسی می‌کند و در طول معاینه فیزیکی ستون فقرات شما را معاینه می‌کند. پزشک روی نواحی مختلف ستون فقرات، فشار وارد می‌کند تا اثر فشار را مشاهده کند. پزشک یا متخصص درد از شما می‌خواهد که در جهات مختلف خم شوید تا ببینید آیا حالت‌‌ گیری‌های مختلف ستون فقرات باعث درد یا علائم دیگر می‌شود. همچنین تعادل شما، نحوه حرکت و راه رفتن و همچنین قدرت بازو و پاهای شما را بررسی می‌کند.

متخصص درد پس از انجام معاینه فیزیکی، درصورت نیاز به اطلاعات بیشتر، برای یافتن مشکل از روش‌های تصویربرداری استفاده می‌کند. پزشک می‌تواند بنا بر نوع اطلاعات مورد نیاز و شرایط فیزیکی شما، یکی از روش‌های زیر را توصیه کند.

  • اشعه ایکس

عکس برداری با اشعه ایکس می‌‌تواند تغییرات استخوانی مانند کاهش ارتفاع دیسک و ایجاد خارهای استخوانی را نشان دهد.

  • ام آر آی یا تصویربرداری رزونانس مغناطیسی

ام آر آی از یک آهنربای قدرتمند و امواج رادیویی برای تصویر برداری دقیق از بافت‌های نرم استفاده می‌کند. این آزمایش می‌تواند تومورها، اعصاب، دیسک، نخاع و رباط‌ها را نمایش می‌دهد.

آزمایش تصاویر اشعه ایکس گرفته شده از زوایای مختلف را ترکیب می‌کند. این روش فتق دیسک، خار استخوان و تومور را نشان می‌دهد.

درمان تنگی کانال نخاعی

انتخاب روش درمان تنگی کانال نخاع پس از تشخیص تنگی‌های‌‌ کانال نخاعی، به علت، محل و شدت عارضه شما بستگی دارد. اگر علائم شما خفیف است، پزشک شما ممکن است ابتدا برخی از درمان‌های خودمراقبتی را توصیه کند. اگر این روش‌ها جواب نداد، با بدتر شدن علائم، پزشک فیزیوتراپی، دارو و در نهایت جراحی را توصیه می‌کند.

درمان های خود‌مراقبتی تنگی کانال نخاعی عبارتند از:

  • اعمال گرما
  • استفاده از سرما
  • ورزش

درمان‌های غیر جراحی تنگی کانال‌های نخاعی عبارتند از:

  • داروهای خوراکی
  • فیزیوتراپی
  • روش رفع فشار

درمان های غیر جراحی تنگی کانال عصبی:

  • لامینوتومی
  • لامینوپلاستی
  • فورامینوتومی
  • فضا‌دهنده (اسپیسر) بین خاری استخوان
  • فیوژن ستون فقرات

درمان و تشخیص تنگی کانال‌های نخاعی در کلینیک تخصصی درد مجتمع صدر

کلینیک درد مجتمع پزشکی صدر یک مرکز پیشرفته در زمینه تشخیص و درمان انواع دردهای مزمن و حاد از جمله تنگی کانال نخاعی است. تیم متخصصان باتجربه کلینیک تخصصی درد ما، از جدیدترین تکنیک‌ها و فناوری‌ها برای ایجاد برنامه‌های درمانی شخصی برای هر بیمار استفاده می‌کنند.

رزرو خدمات مجتمع پزشکی صدر

دسته بندی‌ها

8

سونوگرافی

8

رادیولوژی

8

مغز و اعصاب و روان

8

نوار عصب و عضله

8

سی تی اسکن

8

تومور استخوان

8

ام آر آی (MRI)

8

زنان و نازایی

8

رادیولوژی دندان

8

تصویربرداری پزشکی

پیشنهاد میکنیم این مقالات را هم بخوانید

فیبروز کبدی چیست؟

فیبروز کبدی چیست؟

فیبروز کبدی وضعیتی است که با تجمع بیش از حد بافت هم‌بند فیبری (بافت اسکار) در کبد مشخص می‌شود. با گذشت زمان، فیبروز کبدی می‌تواند منجر به بیماری‌های جدی‌تر کبدی مانند سیروز کبدی و سرطان کبد شود.

درباره پارگی لابروم شانه بیشتر بدانید

درباره پارگی لابروم شانه بیشتر بدانید

اگرچه گروهی از عضلات و تاندون‌ها به نام روتاتور کاف، به لابروم کمک می‌کنند تا بازو در همه جهات بچرخد؛ اما حرکات مکرر و آسیب شدید به این ساختار، می‌تواند منجر به پارگی لابروم شانه شود که اغلب با درد شدیدی همراه است.

درباره نحوه تشخیص هپاتیت بیشتر بدانید

درباره نحوه تشخیص هپاتیت بیشتر بدانید

معمولاً پزشک برای تشخیص هپاتیت به علائم بیمار و نتایج آزمایش خون توجه می‌کند. گاهی نیز از روش‌های تصویربرداری مانند سونوگرافی یا سی‌ تی اسکن و بیوپسی کبد استفاده می‌شود.

0 دیدگاه

یک دیدگاه بنویسید