برخی از مراکز از جمله کالج متخصصان زنان و زایمان، کلینیک مایو و شبکه ملی جامع سرطان آمریکا، توصیه میکنند که زنان 40 ساله و بزرگتر باید هر 1 تا 2 سال یکبار ماموگرافی انجام دهند. درحالیکه انجمن سرطان آمریکا غربالگری منظم را از سن 45 سالگی به بعد توصیه میکند.
طبق آمار از هر 100.000 زن بین 20 تا 24 سال، 10 نفر ممکن است به سرطان سینه مبتلا شوند و این تعداد با افزایش سن بیشتر میشود. معمولاً در سنین 40 تا 50 سال جهشهای ژنی قابل توجهی رخ میدهد و زنان 70 ساله و بزرگتر، بالاترین میزان تشخیص سرطان سینه را دارند. بههمیندلیل، شروع غربالگری با تستهای مختلف از سنین جوانی اهمیت زیادی دارد.
مرکز ماموگرافی مجتمع پزشکی صدر تهران، تحت نظر پزشکان مجرب خود در زمینه انجام ماموگرافی غربالگری و تشخیصی فعالیت میکند. تجهیزات این مرکز هر چند سال یکبار بهروز میشوند و بسیار پیشرفته هستند.
سن مناسب برای انجام ماموگرافی
با توجه به تحقیقات انجام شده، زنان 40 تا 50 ساله بیشتر احتمال دارد که نتایج مثبت کاذب از ماموگرافی دریافت کنند.
بههمیندلیل در صورت تشخیص ناهنجاری، بهتر است تست ماموگرافی تکرار شود و همزمان تستهای دیگری مانند سونوگرافی یا بیوپسی (نمونهبرداری) نیز انجام شود. اکثر بیوپسیها تایید میکنند که سرطان پستان وجود دارد یا خیر.
اخیراً یک مطالعه معتبر تخمین زده است که زنان 40 تا 49 سالهای که سالیانه ماموگرافی انجام میدهند، حدود 30 درصد احتمال دارد که در آن دهه ماموگرافی مثبت کاذب داشته باشند و حدود 7 تا 8 درصد احتمال دارد که در آن زمان مجبور به انجام بیوپسی سینه شوند.
اگر سابقه خانوادگی سرطان سینه دارید، پزشک ممکن است توصیه کند که غربالگری را زودتر (مثلا از سن 30 سالگی) شروع کنید، تستها را با فاصله زمانی کوتاهتری انجام دهید یا از ابزارهای تشخیصی بیشتری استفاده کنید.
بنابراین در مورد بهترین رنج سنی شروع ماموگرافی با توجه به وضعیت بالینی و سابقه پزشکی خود، با پزشک متخصص زنان صحبت کنید.
پیشنهاد میکنیم برای تشخیص بهموقع تومورها و ناهنجاریهای موجود در بافت سینه از خدمات مجتمع پزشکی صدر بهعنوان بهترین مرکز ماموگرافی در تهران بهرهمند شوید.
انجام ماموگرافی چه حسی دارد؟
اکثر خانمها در هنگام انجام ماموگرافی زمانیکه سینههایشان توسط دستگاه فشرده میشود، احساس ناراحتی میکنند. البته بسته به اندازه پستان، میزان حساسیت بافت آن و میزان مهارت تکنسین شدت این حس متفاوت است.
اصولاً هر درد یا ناراحتی که احساس میکنید باید کوتاهمدت باشد. این روش حدود 20 دقیقه طول میکشد.
نکاتی برای آماده شدن پیش از انجام ماموگرافی
شما باید دستورالعملهای خاصی را دنبال کنید تا کیفیت تصاویر نهایی بهترین شود. سعی کنید از زدن مواد زیر به بدن خود که میتوانند بهصورت لکههای سفید روی تصویر ظاهر شوند، خودداری کنید:
- دئودورانتها
- پودرهای بدن
- عطرها
- پماد یا کرم روی سینه یا زیر بغل
اگر باردار یا در دوران شیردهی هستید، حتماً قبل از معاینه به رادیولوژیست خود اطلاع دهید. چراکه در این زمانها نمیتوانید ماموگرافی غربالگری دریافت کنید و در صورت لزوم، پزشک میتواند روشهای غربالگری دیگری مانند سونوگرافی را تجویز کند.
توجه داشته باشید در این روش از اشعه ایکس استفاده میشود که خطر بروز ناهنجاری ژنتیکی برای جنین و نوزاد را دارد.
در طول ماموگرافی چه اتفاقی میافتد؟
پس از درآوردن پیراهن و برداشتن وسایل فلزی و جواهرات بهخصوص گردنبند، تکنسین یک لباس بیمارستانی و راحت به شما میدهد. بسته به نوع دستگاه و شرایط تست، میتوانید در حین گرفتن عکس بایستید یا بنشینید.
ابتدا هر پستان بر روی یک صفحه تخت اشعه ایکس قرار میگیرد. سپس یک کمپرسور سینه را به سمت پایین فشار میدهد تا بافت آن صاف شود. این وضعیت تصویر واضحتری از بافت داخلی پستان ارائه میدهد. ممکن است مجبور شوید برای هر عکس نفس خود را حبس کنید.
در پایان فرآیند، رادیولوژیست تصاویر را بررسی میکند. اگر بخشی از تصویر نامشخص باشد، ممکن است نیاز باشد که تست را تکرار کنید.
حتماً بخوانید: با تفاوت های سونوگرافی و ماموگرافی بیشتر آشنا شوید.
نکات مورد توجه بعد از انجام ماموگرافی
تصاویر ماموگرافی میتوانند به یافتن تجمعات کلسیفیکاسیون یا رسوبات کلسیم در سینهها کمک کنند. این تست همچنین میتواند کیستها (ممکن است در طول دورههای قاعدگی ظاهر شوند و از بین بروند) و هر توده سرطانی یا غیرسرطانی را نشان دهد.
اصولاً پزشک متخصص زنان برای تفسیر تصاویر ماموگرافی از یک دستورالعمل تشخیصی استفاده میکند و براساس آن در مورد مسائل زیر تصمیمگیری میکند:
- تکرار تست یا گرفتن تصاویر از موقعیتهای دیگر پستان
- ادامه غربالگریهای منظم و تعیین بازه زمانی آنها
- ضرورت انجام بیوپسی
- بهترین روش درمانی با توجه به سرطانی یا غیر سرطانی بودن تودههای سینه
اصولاً تودههای سینه در مراحل اولیه درد ندارند. بهتدریج با ظهور سایر علائم سرطان پستان، ممکن است در ناحیه مورد نظر کمی احساس درد کنید. بنابراین بهتر است خیلی بهدنبال علائم حاد نباشید و با مراجعات منظم از سن 35 سالگی به بعد، از پیشرفت بیماری سرطان جلوگیری کنید.
0 دیدگاه