اگرچه قبل از انجام، باید عوارض ایمپلنت دندان را در نظر بگیرید، اما اینها نباید شما را از فکر انجام آن منصرف کند. چراکه یکی از روشهای بسیار موثر که بهراحتی میتواند نقش دندانهای طبیعی را تقلید کند، ایمپلنت دندان یا کاشت دندان مصنوعی، است. در این روش دندانپزشک به کمک جراحی، یک پیچ فلزی (فیکسچر) را بهعنوان ریشه دندان مصنوعی در عمیقترین جایگاه استخوان فک قرار میدهد.
در طی یک دوره بهبودی، فیکسچر و استخوان فک با هم ادغام میشوند. پس از آن به کمک یک جراحی جزئی اباتمنت (تکیهگاه) روی فیکسچر نصب میشود. در نهایت نیز روکش مصنوعی روی کل این ساختار قرار میگیرد.
چه افرادی نباید ایمپلنت انجام دهند؟
این روش راهحل خوبی برای افرادی است که در حال جایگزینی دندانهای آسیبدیده در اثر پوسیدگی شدید یا ضربه هستند. اگرچه درصد موفقیت بالایی دارد (90 تا 95 درصد)، اما ممکن است روش مناسبی برای همه افراد نباشد.
برای انجام مراحل کاشت ایمپلنت دندان، فرد باید از سلامت عمومی خوبی برخوردار باشد. همچنین باید لثههای سالم و استخوان فک ضخیم و قوی داشته باشد، زیرا این ساختارها از ایمپلنت در طول زندگی بیمار حمایت میکنند.
ایمپلنت روش مناسبی برای کودکان نیست. زیرا هنوز دندانهای شیری دارند و استخوانهای صورت آنها در حال رشد است.
گاهی اوقات، ایمپلنت ممکن است شکست بخورد. دندانپزشکان این مشکل را در قالب شکست زودرس و شکست دیررس در نظر میگیرند. تجربه نشان داده است که احتمال بروز آن در افراد زیر بسیار زیاد است:
- سیگاری
- مبتلا به دیابت و پوکی استخوان
- مبتلا به نقص ایمنی
- مبتلا به بیماری لثه و اختلال مفصل گیجگاهی فکی
- دارای سابقه پرتودرمانی در ناحیه فک
- مصرفکننده داروهای خاص (زیرا برخی از داروها عوارض جانبی ایجاد میکنند که ممکن است پس از انجام جراحی باعث بروز مشکلات دیگری شوند)
بههمیندلیل، دندانپزشک قبل از انجام جراحی، در مورد سابقه پزشکی و داروهای مصرفی بیمار سوالاتی میپرسد. در مورد کسانیکه استخوان فک آنها تراکم کافی ندارند نیز ممکن است قبل از هرگونه اقدامی پیوند استخوان انجام شود.
عوارض موقت ایمپلنت دندان چیست؟
برخی از عوارض ایمپلنت دندان بلافاصله پس از جراحی بروز میکنند و خیلی زود نیز بهصورت خودبهخود برطرف میشوند. خونریزی جزئی میتواند تا 24 ساعت و تورم لثه و صورت ممکن است تا 48 ساعت طول بکشند. کبودی لثه نیز ممکن است چند روز طول بکشد. اما درد و ناراحتی معمولاً بیش از دو هفته طول نمیکشد.
بههمیندلیل، دندانپزشک برای کمک به شما داروی مسکن و ضدالتهاب تجویز میکند. البته اگر هر یک از این عوارض ایمپلنت دندان بدتر شوند یا به سرعت از بین نروند، میتواند نشانه بروز عفونت یا مشکل دیگری باشد. در این شرایط، شما باید در اسرع وقت با دندانپزشک خود تماس بگیرید.
عوارض شایع ایمپلنت دندان چیست؟
از بین تمام خطرات و عوارض کاشت دندان، احتمال بروز برخی از آنها بیشتر است که در ادامه به آنها اشاره خواهیم کرد.
عفونت در محل قرارگیری ایمپلنت
اگر دندانپزشک شما قبل از جراحی برای نصب ایمپلنت، ناحیه مورد نظر را به طور کامل تمیز نکند یا در حین جراحی به شکل کاملا استریل عمل نکند؛ باکتریها ممکن است حمله کرده و باعث بروز عفونت شوند. ازاینرو، دندانپزشکان برای پیشگیری از عفونت، قبل از جراحی و بعد از آن آنتیبیوتیک تجویز میکنند.
از نشانههای عفونت میتوان به درد شدید، التهاب مزمن، خروج ترشحات زرد یا سفید از محل ایمپلنت و بو و طعم بدن دهان اشاره کرد.
آسیب به لثهها، استخوان و رگهای خونی
با توجه به اینکه ایمپلنت یک روش پیچیده است، دندانهای مجاور، استخوان فک، لثهها یا رگهای خونی ممکن است در طی جراحی آسیب ببینند. معمولا هنگامیکه این مسئله اتفاق میافتد، ایمپلنت بعد از گذشت مدتی شل میشود و درد شدیدی بروز میکند. لازم است فوراً با دندانپزشک خود اطلاع دهید.
آسیب عصبی به عنوان عوارض ایمپلنت
اگر بعد از جراحی در دهان، صورت یا لثه خود احساس سوزنسوزن شدن یا بیحسی داشتید، ممکن است ناشی از آسیب عصبی باشد.
مطمئناً اگر قبل از جراحی، برای قرار دادن صحیح ایمپلنت از اسکن و عکسبرداری با اشعه ایکس استفاده شود و دندانپزشک مهارت و تجربه کافی داشته باشد، احتمال بروز این مورد از عوارض ایمپلنت دندان به حداقل میرسد.
مشکلات سینوسی
قرار دادن اشتباه ایمپلنت در فک بالا، میتواند منجر به بروز مشکلات سینوسی شود. معمولاً بهدلیل بیرونزدگی ایمپلنت دندان به داخل حفره سینوس بروز میکنند و باعث سردرد و التهاب سینوس میشوند.
رادیولوژی فک و دندان با اشعه ایکس، میتواند به دندانپزشک کمک کند تا مناسبترین مکان را برای کاشت ایمپلنت پیدا کند.
ترکخوردگی با شکستگی ساختار ایمپلنت
زمانی اتفاق میافتد که نیروی شدیدی بر آن وارد شود یا کیفیت بالایی نداشته باشد. اگر ایمپلنت شما شکسته است، باید برای نصب یک ایمپلنت جدید اقدام کنید.
برای جلوگیری از بروز آن، از جویدن غذاهای سفت و دندانقروچه پرهیز کنید. همچنین، از دندانپزشک خود بخواهید که از یک برند عالی استفاده کند.
حتماً بخوانید: طول عمر ایمپلنت دندان چقدر است؟
عوارض ناشی از خطای دندانپزشکان
از عوارض خطرناک ایمپلنت دندان که دندانپزشک در بروز آنها دخالت دارد میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- عفونت لثه یا حتی التهاب استخوان فک
- آسیب عصبی
- آسیب به دندانهای مجاور، استخوان فک یا بافتهای نرم دهان
- مشکلات سینوسی
بهتر است قبل از هرگونه اقدامی، از تخصص و تجربه زیاد دندانپزشک خود مطمئن شوید. همچنین، در مورد تاریخچه پزشکی و تمام داروهای مصرفی خود اطلاعات کامل ارائه دهید. بدینشکل، با عوارض ایمپلنت دندان مواجه نخواهید شد و در هزینهها و زمان خود صرفهجویی خواهید کرد.
عوارض خطرناک ایمپلنت دندان
عوارض خطرناک ایمپلنت دندان عبارتند از:
- تحلیل بافت لثه: در برخی موارد، فرد ممکن است متوجه شود که بافت لثه در اطراف ایمپلنت شروع به تحلیل رفتن و عقبنشینی میکند. این مسئله ممکن است باعث نمایان شدن ریشه دندان مصنوعی و دندانهای مجاور شود و خطر بروز عفونت، التهاب و درد را افزایش دهد.
- شل شدن ایمپلنت دندان: معمولاً در چند هفته اول فیکسچر در استخوان فک جوش میخورد. این فرآیند برای افزایش استحکام ایمپلنت و جلوگیری از شکست آن بسیار مهم است. در غیر این صورت، ممکن است با کوچکترین فشار کل ساختار شل و به بافت نرم دهان و حتی استخوان فک آسیب جدی وارد شود.
- بروز بیماری پِری ایمپلنتیت: نوعی بیماری لثه است که باعث از بین رفتن استخوان حمایتکننده ایمپلنت میشود. معمولا بهدلیل التهاب مزمن ایجاد میشود و باعث بروز سایر عوارض خطرناک ایمپلنت دندان میشود.
تشخیص و درمان عوارض ایمپلنت دندان در مجتمع پزشکی صدر
بهطور کلی، هیچ روش دندانپزشکی بدون خطر یا عوارض جانبی نیست. خوشبختانه، اکثر عوارض ایمپلنت دندان جزئی و بهراحتی قابل درمان هستند. البته اگر به محض بروز آنها بلافاصله به دندانپزشکی مراجعه کنید.
مجتمع پزشکی صدر بهعنوان بهترین ایمپلنت شمال تهران، بهواسطه استفاده از تجهیزات مدرن و کاربردی، کادر پزشکی متخصص و پرسنل حرفهای میتواند در این زمینه به شما کمک کند.
0 دیدگاه