اگر تاندون آشیل در حین پریدن، راه رفتن و دویدن بیشازحد تحت فشار قرار بگیرد یا آسیب ببیند، ممکن است دچار التهاب یا به اصطلاح تاندونیت شود. در اغلب موارد، احساس درد مزمن در پشت پاشنه پا نشانهای از ابتلا به تاندونیت آشیل است.
اصولاً پارگی تاندون آشیل پا نیاز به درمان فوری با روشهای محافظهکارانه یا جراحی دارد. اگر این عارضه درمان نشود، خطر پارگی تاندون آشیل وجود دارد. برای آگاهی از نحوه تشخیص و درمان این عارضه همراه ما باشید.
تاندونیت آشیل چیست؟
منظور از تاندونیت آشیل، التهاب تاندون آشیل است که ماهیچه ساق پا را به پاشنه پا متصل میکند.
گاهی این وضعیت بهخصوص در افراد جوان و فعال، در اثر بروز پارگیهای کوچک در رشتههای بخش میانی تاندون رخ میدهد. اما گاهی در قسمت تحتانی تاندون جایی که به استخوان پاشنه متصل میشود بروز میکند. معمولاً روند درمان تاندونیت آشیل شامل استراحت، استفاده از کفش طبی و فیزیوتراپی است. اگر با وجود این راهکارها، علائم از بین نرفتند، ممکن است نیاز به جراحی باشد.
علائم پارگی تاندون آشیل پا چیست؟
علامت اصلی تاندونیت آشیل، بروز درد و تورم در پشت پاشنه پا هنگام لمس کردن و حرکت دادن آن برای راه رفتن یا دویدن است. معمولاً در این شرایط، هنگام خم کردن پا عضلات ساق، سفت و دامنه حرکتی محدودی دارند. از سایر علائم شایع میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- سفتی و درد در تاندون آشیل هنگام بیدار شدن از خواب
- احساس گرما در اطراف پاشنه پا و در امتداد تاندون آشیل
- مشکل در ایستادن روی انگشتان پا
- افزایش ضخامت تاندون آشیل
اگر تاندون آشیل پاره شود، معمولاً در هنگام آسیبدیدگی صدایی شبیه به ترکیدن یا کوبیدن شنیده میشود. همچنین به علت بروز درد و تورم شدید در نزدیکی پاشنه پا، فرد دیگر قدرت خم کردن پا به سمت پایین یا حرکت دادن آن را ندارد و حتی نمیتواند روی انگشتان پا بایستد.
روشهای تشخیص تاندونیت آشیل
مانند سندرم دکرون، پزشک برای تشخیص تاندونیت آشیل نیز ابتدا در مورد علائم، وضعیت سلامتی و سابقه پزشکی شما سوال میپرسد.
سپس برای معاینه، به آرامی پاشنه پا شما را لمس میکند تا متوجه شود که درد و تورم در کدام نواحی شدیدتر است. همچنین ممکن است از شما بخواهد که روی پاشنه خود بایستید تا بتواند میزان دامنه حرکتی و انعطافپذیری مچ پا را بررسی کند.
در نهایت، برای تشخیص قطعی دستور انجام یک یا چند آزمایش زیر را میدهد:
- رادیولوژی: اگرچه این روش تصویربرداری نمیتواند بافتهای نرم بدن مانند تاندونها را به خوبی نشان دهد؛ اما ممکن است به رد سایر شرایطیکه میتوانند علائم مشابهی با تاندونیت ایجاد کنند کمک کند.
- سونوگرافی: این روش از امواج صوتی برای تجسم بافتهای نرم بدن استفاده میکند. در نتیجه، میتواند تصاویری زنده از تاندون آشیل در حال حرکت تولید کند. همچنین سونوگرافی کالر داپلر میتواند وضعیت خونرسانی در اطراف تاندون را ارزیابی کند.
- ام آر آی: این روش با استفاده از امواج رادیویی و یک آهنربای بسیار قوی، میتواند تصاویر بسیار دقیقی از تاندون آشیل ایجاد کند.
حتماً بخوانید: هر آنچه که باید درباره آنوریسم مغزی بدانید
روشهای درمان تاندونیت آشیل
پزشک برای درمان، ابتدا به سراغ روشهای غیرجراحی می رود. بدینشکل، ممکن است چند ماه طول بکشد تا درد بهبود یابد، اما نسبت به جراحی خطرات کمتری بیمار را تهدید میکند.
درمان خانگی تاندونیت آشیل
یکی از بهترین راهکارهای درمان خانگی تاندونیت آشیل، تبعیت از روش رایس (RICE) است. عنوان این روش از 4 کلمه انگلیسی زیر بدست آمده است:
- استراحت (Rest). در طول دوران بهبودی، از انجام فعالیتهایی که به تاندون شما فشار میآورند خودداری کنید. به فعالیتهایی مانند شنا که فشار کمتری به تاندون آشیل وارد میکنند روی بیاورید.
- استفاده از یخ (Ice). برای کاهش التهاب، در طول روز تا 20 دقیقه بسته یخ را روی تاندون خود قرار دهید.
- کمپرس کردن (Compression). با یک کش ورزشی یا نوار جراحی دور تاندون را بسته و آن را تحت فشار قرار دهید.
- بالا نگهداشتن (Elevation). برای کاهش تورم، دراز بکشید و پای خود را به کمک چند بالش بالاتر از سطح قفسه سینه قرار دهید.
در این مدت، از راه رفتن در سربالایی و کشش بیشازحد تاندون (مثلا با ایستادن روی پله نردبان) خودداری کنید. همچنین برای جلوگیری از حرکت بیشازحد پاشنه پا، با تشخیص پزشک از کفش طبی و بریس استفاده کنید. مصرف داروهای ضدالتهابی تجویز شده توسط پزشک نیز فراموش نشود.
فیزیوتراپی
مطمئناً پزشک برای کاهش التهاب تاندون آشیل، افزایش دامنه حرکتی پا و بازیابی قدرت عضلات پاشنه پا شما را به فیزیوتراپیست ارجاع میدهد. زیرا فیزیوتراپیست در زمینه انجام تمرینات تقویتی و کششی و ماساژدرمانی تبحر دارد.
شاک ویو درمانی
گاهی نیز پزشک به تشخیص خود از شاک ویوتراپی (ESWT) برای بهبود علائم تاندونیت آشیل استفاده میکند. در این روش روی پاشنه پا، امواج صوتی قوی تابش داده میشود.
جراحی
اگر با وجود گذشت شش ماه از انجام روشهای غیرجراحی بیمار هنوز درد داشته باشد یا در این مدت تاندون آشیل پاره شود؛ ممکن است نیاز به جراحی برای ترمیم تاندون، افزایش طول عضلات ساق پا و برداشتن خارهای استخوانی باشد.
معمولاً جراح براساس میزان آسیب، سن و سطح فعالیت بیمار بهترین روش جراحی را انتخاب میکند.
برای درمان تاندونیت آشیل به کجا مراجعه کنیم؟
برخی از افراد هنوز پس از درمانهای جراحی و غیر جراحی، درد را تجربه میکنند.
عارضه دیگری که ممکن است رخ دهد عفونت است. معمولاً روند درمان عفونت بهدلیل محل قرارگیری تاندون آشیل کمی چالشبرانگیز است. بههمیندلیل، توصیه میکنیم برای کاهش عوارض جراحی، در انتخاب پزشک متخصص ارتوپد خود دقت کنید.
مجتمع پزشکی صدر بهدلیل برخورداری از مجربترین پزشکان متخصص ارتوپد در تهران، بهعنوان یکی از بهترین مراکز درمانی شناخته شده است. همچنین مجهز به یک کلینیک درد حرفهای است و میتواند در زمینه درمانهای غیرجراحی تاندونیت آشیل نیز به شما کمک کند.
0 Comments