یکی از اندامهای مهم بدن که وظیفه فیلتر کردن خون، حفظ تعادل و تنظیم هورمونها و متلاشی کردن مواد شیمیایی سموم را برعهده دارد؛ کبد است. این عضو حیاتی بدن در معرض بیماریهایی زیادی همچون هپاتیت، سرطان و… قرار دارد که برای تشخیص آنها از آزمایشهایی همچون ام آر آی کبد استفاده میشود.
ام آر آی کبد چیست؟
ام آر آی کبد یک نوع تصویربرداری پزشکی است که با کمک میدان مغناطیسی و امواج رادیویی تصاویر دقیقی از بافت و ساختار کبد بدست میآید. پزشکان با کمک تصاویر ام آر آی، بدون استفاده از روشهای تهاجمی این قسمت از بدن را از نظر وجود تومور، عفونت یا بیماریهای کبدی بررسی کنند.
کاربردها
از ام آر آی کبد و صفرا برای تشخیص طیف وسیعی از بیماریها استفاده میشود که برخی از مهمترین آنها عبارتند از:
- سیروز کبدی
- کبد چرب
- تومورهای سرطان کبد
- انسداد یا باریک شدن رگهای خونی کبد
- التهاب و عفونت
- فیبروز
- نظارت بر میزان پیشرفت بیماریهای کبدی
ام آر آی دینامیک کبد چیست؟
ام آر آی دینامیک کبد یک تکنیک تصویربرداری تخصصی است که برای ارزیابی بافت کبد و تشخیص ناهنجاریهایی مانند تومورها بکار میرود. در این نوع از ام آر آی کبد برای افزایش کیفیت تصاویر از ماده حاجب (معمولاً گادولینیوم) استفاده میشود.
تصاویری که در ام آر آی داینامیک گرفته میشود، نحوه جذب ماده حاجب را در کبد نشان میدهد. این فرآیند به تشخیص و ارزیابی دقیق تومورها، جریان خون و شرایط عروقی کبد کمک میکند.
چه موقع برای ام آر آی کبد و صفرا به پزشک مراجعه کنیم؟
بهترین زمان برای مراجعه به پزشک و مرکز ام آر آی کبد هنگامی است که علائم زیر را در بدنتان مشاهده میکنید:
- درد شکم
- زرد شدن پوست یا چشم
- ورم در ناحیه کبد
- بالا بودن آنزیم کبد در آزمایش خون
- کاهش اشتها
- کاهش وزن
- بیماری مزمن کبدی
- حالت تهوع
- خستگی ضعف
- داشتن سابقه خانوادگی
آمادگی پیش از ام آر آی کبدی
قبل از مراجعه به کلینیک و انجام ام آر آی باید کارهای سادهای را انجام دهید تا نتیجه آزمایش بهتر باشد. از جمله این نکات میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- در برخی مواقع، پزشک توصیه میکند که چند ساعت قبل از مراجعه به مرکز ام آر آی کبد ناشتا باشید.
- لباس راحت و گشاد بپوشید تا در هنگام اسکن بهراحتی آن را تعویض کنید.
- جواهرات، ساعت و اقلام فلزی را در خانه قرار دهید و هرگونه پیرسینگ را از بدنتان خارج کنید.
- در صورت مصرف داروهای خاص حتما پزشکتان را در جریان قرار دهید تا از عوارض ام آر آی بهدور بمانید.
- در صورت وجود آلرژی و بارداری با پزشک خود صحبت کنید.
- سعی کنید آرام باشید و اضطراب را از خودتان دور سازید. یادتان باشد اسکن کاملا بدون درد و غیرتهاجمی است بنابراین، نگران نباشید.
بیشتر بخوانید: بیوپسی کبد
نحوه انجام ام آر آی کبد
برای انجام آزمایش اغلب یک ماده حاجب حاوی گادولینیوم به فرد تزریق میشود تا ساختار کبد بهتر مشاهده شود. این مورد بهویژه زمانیکه پزشک بهدنبال تومورها یا ناهنجاریهای عروقی است کاربرد دارد. چند دقیقه بعد از تزریق، بیمار روی میز MRI در وضعیت خوابیده به پشت (رو به بالا) دراز میکشد. میز به داخل اسکنر که یک تونل بزرگ است وارد میشود و از کبد در سطوح مختلف (آکسیال، کرونال، ساژیتال) عکس میگیرد.
ممکن است از بیمار خواسته شود که نفس خود را برای چند ثانیه حبس کند و تکان نخورد تا عکسها بدون لغزش و با کیفیت بهتری گرفته شوند.
برخی مواقع، برای کاهش صدای دستگاه به بیمار هدفون میدهند تا آرامش بیشتری داشته باشد.
مراقبتهای بعدی
ام آر آی کبد و صفرا روشی غیرتهاجمی است. بدین صورت که برای انجام آن از جراحی یا برش استفاده نمیشود. بنابراین، بعد از این آزمایش میتوانید به فعالیتهای روزمره خود بدون نگرانی ادامه دهید.
لازم بهذکر است که باید محل تزریق ماده حاجب را خشک نگه دارید تا دچار التهاب نشود. برای دفع ماده حاجب نیز بهتر است نوشیدن آب را در اولویت قرار دهید تا هرچه سریعتر این ماده از بدنتان خارج شود.
وجود کمی قرمزی در محل تزریق طبیعی محسوب میشود و بعد از چند ساعت از بین میرود.
هزینه ام آر آی کبد
این آزمایش در مجتمع پزشکی صدر با کمک تکنسینهای متخصص انجام میشود که هزینه آن در سال ۱۴۰۳ بین مبالغ 1 تا 2 میلیون تومان است.
برای برآورد هزینه دقیق ام آر آی کبد و صفرا باید تحت معاینه پزشک قرار بگیرید تا نوع آم آر آی و نیاز به ماده حاجب مورد بررسی قرار بگیرد؛ این موارد میتوانند به کاهش یا افزایش هزینهها منجر شوند.
0 Comments