اباتمنت دندان چیست؟ مزایا و معایب و انواع آن
اباتمنت و فیکسچر

برای دوستان خود بفرستید:

ایمپلنت دندان وسیله‌ای تخصصی است که می‌تواند نقش یک دندان مصنوعی ثابت را بازی کند. اصولاً به کمک جراحی در استخوان فک شما زیر لثه قرار می‌گیرد. از اجزای ایمپلنت می‌توان به اباتمنت، فیکسچر و  روکش مصنوعی اشاره کرد.

پس از آماده‌سازی لثه و استخوان فک، دندانپزشک برشی روی بافت لثه ایجاد می‌کند تا بتواند میله فیکسچر را به‌عنوان ریشه دندان مصنوعی قرار دهد. روند بهبودی می‌تواند 6 تا 12 هفته طول بکشد. سپس دندانپزشک برای نصب اباتمنت دندان (Dental Abutment) اقدام می‌کند.

در واقع اباتمنت روی فیکسچر متصل و بافت لثه به کمک بخیه بسته می‌شود. نهایتاً نیز تاج یا روکش مصنوعی روی اباتمنت نصب می‌شود.

اغلب افراد تا قبل از دست دادن دندان خود، اصلا به کیفیت و نوع اجزای مختلف ایمپلنت دندان فکر نمی‌کنند. به‌همین‌دلیل، تصمیم گرفته‌ایم تا در این مطلب با اشاره به جزئیات اباتمنت دندان یک پیش‌آگهی در این زمینه ارائه دهیم.

تجربه نشان داده است که اگر جراحی ایمپلنت به‌خصوص نصب اباتمنت به‌صورت حرفه‌ای انجام نشود، خطر عفونت، باز شدن خط برش جراحی، شکستگی هر یک از اجزای ایمپلنت و نیاز به انجام جراحی دوباره، بیمار را تهدید می‌کند.

در حال حاضر کلینیک دندانپزشکی مجتمع پزشکی صدر با برخورداری از باتجربه‌ترین دندانپزشکان متخصص و تجهیزات به‌روز و پیشرفته یک فرصت عالی برای انجام ایمپلنت دندان است.

اباتمنت و فیکسچر

مزایا و عوارض نصب اباتمنت دندان

اباتمنت قسمت فلزی است که به‌عنوان پایه برای تاج مصنوعی عمل می‌کند. از نظر متخصصان، نصب اباتمنت دندان برای تسهیل بازسازی بافت لثه به‌منظور ایجاد فضا برای تاج لازم است.

برخلاف فیکسچر، قرار دادن اباتمنت نیاز به یک جراحی جزئی دارد و اغلب با بی‌حسی موضعی برای کاهش هرگونه درد و ناراحتی احتمالی انجام می‌شود.

برای قرار دادن آن، ابتدا فیکسچر با استفاده از یک برش کوچک در معرض دید قرار می‌گیرد. سپس اباتمنت به‌صورت موقت یا دائم پس از قالب‌گیری و بهبود لثه در داخل فیکسچر ثابت می‌شود.

ازآنجایی‌که مانند فیکسچر برای نصب اباتمنت نیز باید جراحی انجام شود، احتمالا به مدت 3 تا 5 روز عوارض جانبی زیر را تجربه خواهید کرد:

  • خونریزی جزئی
  • کبودی خفیف لثه
  • تورم و قرمزی در اطراف لثه و صورت
  • درد در ناحیه فک

درصورتی‌که با وجود مصرف داروهای ضدالتهاب و مسکن، بعد از گذشت 2 هفته هنوز درگیر درد و ناراحتی شدید بودید، خطرات نصب نامناسب و غیرحرفه‌ای اباتمنت، جابه‌جایی فیکسچر، عفونت لثه یا استخوان فک و باز شدن بخیه در محل برش شما را تهدید می‌کنند.

در این وضعیت، بلافاصله با جراح یا دندانپزشک خود مشورت کنید.

انواع اباتمنت دندان

در واقع انواع اباتمنت در لابراتوآر دندانپزشکی ساخته می‌شوند و می‌توان آن‌ها را براساس جنس، نحوه اتصال و روش ساخت دسته‌بندی کرد.

اباتمنت در کاشت ایمپلنت دندان

انواع اباتمنت از نظر جنس

معمولاً از جنس تیتانیوم، طلا، فولاد ضد زنگ، زیرکونیا یا پلی اتر کتون تولید می‌شوند.

اصولاً اباتمنت‌های تیتانیومی در مقایسه با بقیه استحکام و سازگاری بیشتری دارند و می‌توانند برای هر نوع بازسازی پروتزی استفاده شوند.

اباتمنت‌های از جنس زیرکونیا، جدیدترین نوع هستند که به‌دلیل داشتن رنگ و ظاهری مشابه دندان طبیعی، طرفدران زیادی دارند.

در این میان، اباتمنت‌های از جنس آلیاژ طلا، فولاد ضد زنگ و پلی اتر کتون کاربرد کمتری دارند و معمولاً به‌صورت سفارشی و به درخواست بیمار یا دندانپزشک ساخته می‌شوند.

انواع اباتمنت از نظر نحوه اتصال

برای اتصال اباتمنت از روش‌های مختلفی استفاده می‌شود. طبق این مساله از انواع اباتمنت می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

اباتمنت پیچ‌شونده

به کمک شیارهای موجود روی دیواره آن و روکش، از داخل به یکدیگر پیچ می‌شوند.

مدل سمان‌شونده

دارای سطحی صاف است و به کمک چسب به تنه اصلی ایمپلنت متصل می‌شود.

اباتمنت دارای ضمایم اوردنچری.

با وجود این ضمایم، به کمک فشار دست روکش روی آن نصب و محکم می‌شود.

انواع اباتمنت از نظر روش ساخت

برخی از آن‌ها به‌عنوان استوک آماده یا ازپیش‌ساخته هستند و به‌همراه سایر اجزای ایمپلنت عرضه می‌شوند. درحالی‌که اباتمنت‌های سفارشی معمولا به‌صورت اختصاصی برای هر بیمار طراحی و ساخته می‌شوند.

جالب است بدانید که همه آن‌ها در یک راستای مستقیم روی فیکسچر قرار نمی‌گیرند.

امروزه انواع اباتمنت زاویه‌دار (از 5 تا 25 درجه) به بازار عرضه شده است که در ادامه به مزایای استفاده از آن‌ها اشاره خواهیم کرد:

  • عدم نیاز به پیوند استخوان
  • ساده‌تر شدن فرایند نصب ایمپلنت و ترمیم دندان
  • کسب نتایج بالینی بهتر
  • افزایش استحکام و طول عمر ایمپلنت
  • کاهش هزینه‌های جراحی و طول درمان

تاثیر نوع اباتمنت در کاشت ایمپلنت دندان

دندانپزشک شما می‌تواند در مورد نوع اباتمنت دندان و اینکه آیا نصب آن ضروری است یا خیر، مشاوره لازم را دهد. اصولا دندانپزشک متخصص ایمپلنت موارد زیر را در زمان انتخاب نوع آن در نظر می‌گیرد:

  • نوع پروتز ایمپلنت دندان و موادی که برای ساخت فیکسچر و تاج مصنوعی دندان استفاده شده است.
  • نحوه اتصال فیکسچر و تاج به اباتمنت دندان
  • موقعیت اباتمنت در حفره دهان، با توجه به اینکه لازم است از اباتمنت‌های بزرگتر و دارای سطح صاف برای بخش‌های انتهایی دهان به‌دلیل افزایش نیروی فک در هنگام جویدن استفاده کرد.

قیمت اباتمنت

قیمت ایمپلنت تحت تاثیر جنس و نوع اباتمنت، نحوه نصب و آماده یا سفارشی بودن آن متغیر است. معمولا محصولات پیش‌ساخته قیمت کمتری از محصولات سفارشی دارند.

اصولاً قیمت اباتمنت جزئی از قیمت ایمپلنت دندان است و در نهایت به‌صورت یک قیمت کلی برای هر بیمار ذکر می‌شود.

سخن آخر

ازآنجایی‌که اباتمنت دندان نقش رابط را بین فیکسچر و روکش ایفا می‌کند، درصورتی‌که جنس آن استحکام و دوام کافی را نداشته باشد، کل سیستم ایمپلنت تحت تاثیر قرار می‌گیرد.

بنابراین، اگر دندانپزشک شما علاوه‌بر معاینه و بررسی وضعیت استخوان فک و سایر دندان‌ها، به جنس و نوع اباتمنت توجه ویژه‌ای نداشته باشد، با عوارض نصب ایمپلنت مواجه خواهید شد.

مراجعه شما به بهترین کلینیک دندانپزشکی در تهران، مجتمع پزشکی صدر، به‌عنوان یک مرکز ایمپلنت دندان تخصصی، می‌تواند نگرانی شما را در این زمینه برطرف کند.

رزرو خدمات مجتمع پزشکی صدر

دسته بندی‌ها

8

سونوگرافی

8

رادیولوژی

8

مغز و اعصاب و روان

8

نوار عصب و عضله

8

سی تی اسکن

8

تومور استخوان

8

ام آر آی (MRI)

8

زنان و نازایی

8

رادیولوژی دندان

8

تصویربرداری پزشکی

پیشنهاد میکنیم این مقالات را هم بخوانید

0 Comments

Submit a Comment