استخوانها، رباطها و ماهیچههای گردن از سر حمایت میکنند و به آن اجازه حرکت میدهند. هرگونه ناهنجاری، التهاب یا آسیب در این ناحیه میتواند باعث بروز گردن درد شود. معمولاً این مشکل در اثر قرار دادن گردن در یک وضعیت نامناسب، فشار فیزیکی، استرس ذهنی، آرتروز یا فتق دیسک بروز میکند.
ممکن است درد گردن محوری باشد و بیشتر در ناحیه گردن احساس شود یا رادیکولار باشد و به نواحی دیگر مانند شانهها یا بازوها کشیده شود. همچنین میتواند یک درد حاد باشد و تا 6 هفته طول بکشد یا در قالب یک درد مزمن بیش از سه ماه ادامه پیدا کند.
اگر گردن درد بیش از یک هفته ادامه پیدا کرد یا با علائم دیگری مانند بیحسی یا از دست دادن قدرت در بازوها همراه شد، لازم است فوراً به پزشک مراجعه کنید.
گردن درد چیست؟
گردن درد که در اصطلاح پزشکی با عنوان سرویکالژیا (Cervicalgia) یاد میشود، دردی است که در زیر سر و در امتداد ستون فقرات گردنی بروز میکند.
از نظر پزشکان، بیشتر علل گردن درد جدی نیستند و با درمانهای محافظهکارانه مانند تجویز داروهای ضد درد، ورزش و مدیریت استرس بهبود مییابند. البته گاهی این مشکل میتواند یکی از علائم رایج برخی از آسیبها و شرایط پزشکی باشد. از این رو، باید به موقع تشخیص و درمان شود.
12 علت رایج گردن درد
از رایجترین دلایل بروز گردن درد میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
1. فشار به عضلات گردن
استفاده بیشازحد از عضلات گردن در طول فعالیتهای تکراری یا شدید، میتواند منجر به اسپاسم عضلات و بروز درد شود.
همچنین قرار گرفتن در وضعیتهای بدنی نامناسب بهخصوص هنگام کار کردن با کامپیوتر، خوابیدن یا ورزش کردن، ممکن است بر روی همترازی ستون فقرات تأثیر بگذارد و خطر بروز این مشکل را افزایش دهد.
اخیراً مشخص شده است که ضعیف بودن عضلات شکم و بلند کردن وزنههای سنگین، میتواند به درد گردن کمک کند.
2. آسیب خارجی به گردن
سقوط از ارتفاع، تصادفات رانندگی و ورزش غیرحرفهای میتوانند باعث شوند که عضلات و رباطهای گردن آسیب دیده و از ساختار طبیعی خود خارج شوند. همچنین خطر شکستگی مهرههای گردن و سپس نخاع را افزایش میدهند. در این شرایط، بروز درد در گردن طبیعی است.
3. استرس روانی
جالب است بدانید که استرس بیشازحد زمینه اسپاسم و سفت شدن عضلات گردن و سپس بروز درد را افزایش میدهد.
4. حمله قلبی
گاهی علت درد گردن حمله قلبی است و معمولاً در این شرایط علائم دیگری مانند موارد زیر نیز بروز میکنند:
- تنگی نفس
- تعریق زیاد
- حالت تهوع و استفراغ
- احساس درد در بازو یا فک
5. مننژیت
منظور از مننژیت، التهاب بافت نازکی است که مغز و نخاع را احاطه کرده است. این بیماری میتواند باعث سفتی عضلات گردن و بروز درد شود و نیاز به درمان فوری دارد.
6. بروز توده در گردن
مشخص شده است که تودههایی ازجمله تومورها، کیستها و خارهای استخوانی میتوانند به اعصاب گردن فشار وارد کرده و باعث بروز درد شوند.
7. آرتریت روماتوئید
آرتریت روماتوئید یا روماتیسم مفصلی میتواند باعث تورم مفاصل و بروز خار استخوان در مهرههای گردن و در نهایت احساس درد شود.
8. پوکی استخوان
این بیماری استخوانها را ضعیف میکند و حتی میتواند منجر به شکستگی آنها شود. اگرچه اغلب در استخوان دستها یا زانوها اتفاق میافتد، اما می تواند در استخوان گردن نیز رخ دهد.
9. فیبرومیالژیا
فیبرومیالژیا بیماری است که علت مشخصی ندارد و باعث بروز درد عضلانی در سراسر بدن، به ویژه در ناحیه گردن و شانه میشود.
10. آرتروز گردن
با افزایش سن، در برخی از افراد دیسکهای بین مهرههای گردن شروع به تحلیل رفتن میکنند. این وضعیت میتواند فضای بین مهرهها را باریک و به اعصاب گردن فشار وارد کند و باعث بروز درد شود.
11. فتق (بیرونزدگی)، پارگی یا لیزخوردگی دیسک گردن
معمولاً این مشکلات در اثر ضربه یا آسیب به مهرههای گردن بروز میکنند و باعث افزایش فشار به نخاع یا ریشههای عصبی میشوند.
12. تنگی کانال نخاعی
تنگی کانال نخاعی ممکن است به واسطه التهاب طولانیمدت ناشی از آرتریت یا مشکلات دیگر بروز کند. معمولاً در این شرایط، ستون فقرات گردنی باریک شده و به نخاع یا ریشههای عصبی فشار وارد میشود.
قابل ذکر است که در موارد نادر میتواند علت گردن درد، عفونت، بروز آبسه، ناهنجاری مادرزادی یا سرطان ستون فقرات نیز باشد.
بیشتر بخوانید: درباره تفاوت آرتروز و دیسک گردن بیشتر بدانید
روشهای تشخیص گردن درد
معمولاً برای تشخیص گردن درد، پزشک ابتدا سابقه پزشکی شما را بررسی و سپس برای معاینه اقدام میکند. این معاینه اغلب به منظور ارزیابی وضعیت عضلات و استخوان گردن انجام میشود.
در صورتیکه پزشک به مورد خاصی مشکوک شود، در نهایت دستور انجام یک یا چند مورد از روشهای تصویربرداری زیر را میدهد:
- رادیولوژی. این روش میتواند نواحی را در گردن نشان دهد که در آن اعصاب یا نخاع ممکن است توسط خارهای استخوانی یا سایر تغییرات تحت فشار قرار گرفته باشند.
- سی تی اسکن گردن. به کمک اشعه ایکس، نماهای مقطعی دقیقی از ساختارهای داخل گردن ایجاد کرده و میتواند به تشخیص گردن درد کمک زیادی کند.
- ام آر آی گردن. این روش برای ایجاد تصاویر دقیق از بافتهای نرم گردن استفاده میکند. منظور از بافتهای نرم دیسکها، نخاع و اعصابی است که از نخاع میآیند.
- نوار عصب و عضله. اصولاً الکترومیوگرافی میتواند تعیین کند که آیا گردن درد در اثر فشار به اعصاب گردن بروز کرده است یا خیر.
- آزمایش خون. میتواند شواهدی از التهاب یا عفونتهایی که ممکن است در ایجاد درد گردن نقش داشته باشند، ارائه دهد.
چه موقع بابت درد پشت گردن و شانه باید نگران شویم؟
ممکن است خطرهای بروز مننژیت، توده گردن، آرتروز گردن، آرتریت روماتوئید، فتق دیسک گردن، تنگی کانال نخاعی، حمله قلبی و غیره شما را تهدید کند. بنابرین در صورت مواجهه با علائم گردن درد خطرناک مانند موارد زیر لازم است به سرعت به پزشک مراجعه کنید:
- گردن درد شدید و مزمن و سرایت این درد به شانهها، بازوها و پاها
- حالت تهوع و استفراغ
- مشکل در بلع یا تنفس
- احساس یک توده در ناحیه گردن
- ضعف و بیحسی
- ناتوانی در حرکت دادن بازوها
- بروز انواع سردرد
- ناتوانی در پایین آوردن گردن و تماس چانه با قفسه سینه
- اختلال عملکرد مثانه یا روده
برای تشخیص و درمان گردن درد به کجا مراجعه کنیم؟
خوشبختانه مجتمع پزشکی صدر مجهز به یک کلینیک درد حرفهای است و میتوانید برای بررسی علت و تشخیص گردن درد خود به آنجا مراجعه کنید. همچنین پزشکان باتجربه این کلینیک میتوانند به روشهای مختلف به تسکین درد شما کمک کنند.
0 Comments