درباره سی تی اسکن گردن بیشتر بدانید
سی تی اسکن گردن

برای دوستان خود بفرستید:

سی تی اسکن گردن آن یک روش تصویربرداری سریع و بدون درد است. به کمک تصاویر مقطعی و سه ‌بعدی آن پزشک می‌تواند ساختارهای داخلی گردن مانند غدد لنفاوی، تیروئید، مری و نای، بافت‌های نرم، استخوان‌ها و عروق خونی موجود را ارزیابی کند.

برخلاف ام آر آی، اگر فلز یا یک دستگاه پزشکی در بدن خود داشته باشید، می‌توانید سی تی اسکن را انجام دهید. زیرا از هیچ نوع آهنربایی استفاده نمی‌کند. خوشبختانه اشعه ایکس مورد استفاده در آن نیز عوارض جانبی فوری ندارد و در بدن باقی نمی‌ماند. برای جزئیات بیشتر در مورد این روش در ادامه با ما همراه باشید.

سی تی اسکن گردن چیست؟

سی تی اسکن گردن یک نوع اسکن پزشکی با اشعه ایکس است که برای ایجاد تصاویر از ستون فقرات گردنی استفاده می‌شود. از این آزمایش می‌توان برای ارزیابی علت بروز علائمی مانند مشکل در بلع و گردن‌درد استفاده کرد. همچنین می‌تواند به تشخیص آنوریسم، تومور، عفونت، ندول تیروئید و سایر اختلالات مرتبط با گردن کمک کند.

کاربردهای سی تی اسکن گردن

شایع‌ترین دلیل انجام این روش، بررسی صدمات گردن بعد از تصادف است. با این حال، پزشک ممکن است آن را برای ارزیابی موارد زیر نیز تجویز کند:

  • فتق یا بیرون‌زدگی دیسک گردن که یکی دلایل اصلی گردن‌درد است.
  • نقایص مادرزادی ستون فقرات گردنی در کودکان
  • تومورهایی که ممکن است در ستون فقرات گردنی یا بافت‌های اطراف آن بروز کرده باشند.
  • شکستگی استخوان گردن
  • عفونت‌های ستون فقرات گردنی
  • آنوریسم در شریان‌های کاروتید گردن
  • ندول‌های تیروئید
  • گاهی از سی تی اسکن غدد لنفاوی گردن، برای برنامه‌ریزی قبل از جراحی، پرتودرمانی یا بیوپسی نیز استفاده می‌شود.
سی تی اسکن گردن

انواع سی تی اسکن گردن

اصولاً سی تی اسکن گردن با تزریق داخل وریدی ماده حاجب یا بدون تزریق آن انجام می‌شود.

اگر پزشک نیاز داشته باشد که تصاویر دقیق‌تر و واضح‌تری از رگ‌های خونی و سایر ساختارهای گردن دریافت کند، سی تی اسکن گردن با تزریق را تجویز می‌کند. در غیر این صورت، سی تی ساده کفایت می‌کند. با توجه به اینکه همه بیماران امکان دریافت ماده حاجب را ندارند.

آمادگی‌های قبل از انجام سی تی اسکن گردن

اگر باردار هستید، از قبل اطلاع دهید. زیرا تابش امواج ایکس برای جنین مضر است.

درصورتی‌که لازم است قبل از اسکن تزریق ماده حاجب انجام شود، باید به دو نکته توجه کنید. اگر آلرژی، دیابت یا سابقه بیماری کلیوی دارید، به پزشک خود اطلاع دهید. همچنین 4 تا 6 ساعت قبل از اسکن نباید چیزی بخورید یا بنوشید.

پیش از مراجعه به مرکز تصویربرداری برای انجام سی تی گردن، باید هرگونه اجسام فلزی همراه با خود مانند موارد زیر را خارج کنید، زیرا ممکن است در تصاویر اختلال ایجاد کنند.

درصورتی‌که از ماندن در فضاهای بسته می‌ترسید، لازم است از قبل به رادیولوژیست اطلاع دهید. وی می‌تواند با تجویز مسکن به بهبود این مشکل کمک کند.

نحوه انجام اسکن گردن

معمولاً سی تی اسکن غدد لنفاوی گردن یا نواحی دیگر آن، حدود 10 تا 20 دقیقه طول می‌کشد. اگر نیاز به تزریق ماده کنتراست‌زا باشد، این کار قبل از تصویربرداری توسط پرستار انجام می‌شود.

هنگامی‌که آماده شدید، تکنسین به شما کمک می‌کند که روی تخت دستگاه سی تی دراز بکشید. سپس درحالی‌که پرتوهای اشعه ایکس تابش می‌کنند، تخت به آرامی وارد بخش تونل‌مانند دستگاه می‌شود. در این مدت کاملاً باید بی‌حرکت باشید تا تصاویر دقیقی حاصل شوند.

بعد از اطمینان رادیولوژیست از دریافت تصاویر مناسب روی مانیتور، تخت به خارج دستگاه هدایت می‌شود و می‌توانید از روی آن بلند شوید.

نیازی به استراحت کردن نیست و می‌توانید بلافاصله کارهای روزمره خود را از سر بگیرید.

حتماً بخوانید: سی تی اسکن مغز

مراقبت‌های بعد از سی تی اسکن گردن

اگرچه سی تی اسکن روشی بدون درد است؛ اما ممکن است بلافاصله پس از دریافت ماده حاجب، متوجه افزایش دما بدن یا طعم فلزی در دهان خود شوید. این علائم ظرف چند دقیقه از بین می‌روند. البته در موارد نادر، احتمال بروز واکنش آلرژیک به ماده حاجب با علائمی مانند حالت تهوع، استفراغ یا کهیر وجود دارد. بهتر است در چنین شرایطی به پزشک مراجعه کنید.

پس از اسکن گردن هیچ محدودیتی برای رژیم غذایی وجود ندارد. فقط برای دفع سریع‌تر ماده حاجب از بدن، توصیه می‌شود که مقدار زیادی آب بنوشید.

همچنین اگر به نوزاد خود شیر می‌دهید، بهتر است به مدت 24 ساعت از انجام این کار پرهیز کنید. زیرا ممکن است ماده حاجب از طریق شیر به نوزاد منتقل شود.

مطمئناً اگر به دستورالعمل‌های ارائه شده توسط رادیولوژیست توجه کنید، دیگر نگرانی برای بروز عوارض سی تی اسکن وجود نخواهد داشت.

تفسیر جواب سی تی اسکن گردن

به‌طور اصولی، تصاویر اسکن توسط رادیولوژیست یا همان پزشک متخصص رادیولوژی و سونوگرافی بررسی می‌شوند. وی تصاویر را آنالیز و تفسیر می‌کند و داده‌های بدست‌آمده را در قالب یک گزارش برای پزشک معالج شما ارسال می‌کند.

پزشک پس از مطالعه گزارش، بسته به وضعیت شما ممکن است دستور انجام یک روش تصویربرداری دیگر، آزمایش خون یا سایر اقدامات تشخیصی را بدهد. همچنین ممکن است بلافاصله روش درمانی شما را تعیین کند.

خوشبختانه مجتمع پزشکی صدر، به واسطه برخورداری از پزشکان ماهر و یک مرکز تصویربرداری حرفه‌ای و پیشرفته می‌تواند کمک زیادی به تشخیص و درمان مشکلات مربوط به ستون فقرات به‌خصوص در ناحیه گردن کند. بدین‌شکل، به میزان زیادی در هزینه‌ها و زمان شما نیز صرفه‌جویی می‌شود.

برچسب‌ها:

رزرو خدمات مجتمع پزشکی صدر

دسته بندی‌ها

8

سونوگرافی

8

رادیولوژی

8

مغز و اعصاب و روان

8

نوار عصب و عضله

8

سی تی اسکن

8

تومور استخوان

8

ام آر آی (MRI)

8

زنان و نازایی

8

رادیولوژی دندان

8

تصویربرداری پزشکی

پیشنهاد میکنیم این مقالات را هم بخوانید

بیوپسی تحت هدایت سی تی اسکن

برای بیوپسی ریه و استخوان اغلب از بیوپسی تحت سی تی اسکن استفاده می‌شود. زیرا اسکن سی تی تصاویر دقیق‌تری از بافت‌های سخت بدن مانند استخوان ارائه می‌دهد

0 Comments

Submit a Comment