نادیده گرفتن علائمی که بدنتان به شما نشان میدهد، اصلا عاقلانه نیست. ممکن است درد قفسه سینه یا سرفههای شدید داشته باشید که به نظر نمیرسد از بین بروند. حتی ممکن است خون سرفه کنید یا درگیر مشکل تنفسی باشید. در این شرایط، حتما باید توسط پزشک معاینه شوید. معمولاً پزشک علاوه بر معاینه فیزیکی، دستور انجام آزمایش تصویربرداری نیز میدهد. سی تی اسکن ریه یک راه سریع و آسان برای کنترل وضعیت سلامتی ریههای شما است. در اصل نوعی اسکن رادیوگرافی است که تصاویر سه بعدی از ریهها و بافت نرم، استخوان و رگهای خونی اطراف آن ایجاد میکند.
این روش در مقایسه با عکسبرداری ساده با اشعه ایکس، نماهای دقیقتری ارائه میدهد. در نتیجه میتواند به تشخیص سرطان ریه و سایر بیماریهای ریوی کمک بیشتری کند.
دلایل انجام اسکن ریه
اسکن ریه میتواند به پزشک کمک کند تا تعدادی از بیماریها و شرایط مختلف ریوی مانند موارد زیر را تشخیص دهد:
- برونشیت
- سرطان ریه
- ذات الریه
- بیماری سل
- بیماری انسدادی مزمن ریه (COPD)
- آمفیزم ریه
- تجمع مایع در داخل یا نزدیک ریهها
- عفونت یا التهاب ریه
- گرهها یا ندولهای ریه
- آمبولی ریه یا سایر شرایطیکه منجر به قطع جریان خون در ریهها میشوند.
- افزایش فشار خون ریوی
بهخصوص اگر بیمار دارای فاکتورهای خطر زیر باشد:
- سن بالای 55 سال
- مصرف سیگار برای مدت طولانی
- سابقه خانوادگی بیماریهای ریه یا سرطان
- مشکلات تنفسی یا سرفههای مداوم
- چاقی و دیابت
قبل از انجام سی تی اسکن ریه چه اقداماتی باید انجام دهیم؟
شما معمولاً برای آماده شدن، نیازی به انجام کار خاصی ندارید. فقط اگر نیاز به تزریق ماده حاجب باشد، لازم است قبل از مراجعه به مرکز تصویربرداری به مدت 6 تا 8 ساعت ناشتا باشید.
همچنین باید تمام وسایل فلزی همراه با خود را بردارید. زیرا در تصویر نهایی تداخل ایجاد میکنند.
درصورتیکه باردار و شیرده هستید یا سابقه آلرژی به ماده حاجب را دارید، حتما از قبل اطلاع دهید. زیرا تابش اشعه ایکس برای جنین خطرناک است و خطر بروز انواع ناهنجاری ژنتیکی وجود دارد.
نحوه انجام تصویربرداری اسکن ریه
برای اسکن ریه، ابتدا تکنسین به شما کمک میکند که روی تخت دستگاه سی تی اسکن دراز بکشید. سپس این تخت بهصورت خودکار وارد بخش تونلمانند دستگاه شده و همزمان از ریهها و بافتهای نرم قفسه سینه عکس گرفته میشود. در این مدت لازم است که کاملاً بیحرکت باشید و گاهی به دستور رادیولوژیست نفس خود را برای چند ثانیه حبس کنید. کل این فرآیند حدود 15 تا 30 دقیقه طول میکشد.
اگر نیاز به تزریق داخل وریدی ماده حاجب باشد، حتماً قبل از تصویربرداری سی تی اسکن این کار انجام میشود. اصولاً ماده حاجب با برجستهتر کردن برخی نواحی در تصویر، ارزیابی و تفسیر آن را برای رادیولوژیست آسانتر میکند. بدین شکل، پزشک میتواند بهترین روش درمانی را تعیین کند.
مراقبتهای بعد از اسکن ریه
سی تی اسکن ریه مانند سی تی اسکن مغز یا سایر ارگانهای بدن، روشی کمتهاجمی است. به همین دلیل، میتوانید بلافاصله پس از انجام آن به خانه برگردید و فعالیتهای معمول و رژیم غذایی روزانه خود را از سر بگیرید.
با این وجود، توصیه میکنیم که اگر ماده کنتراستزا دریافت کردهاید، آب فراوان بنوشید تا به سرعت از طریق کلیهها دفع شود.
اگرچه واکنش آلرژیک به ماده حاجب به ندرت بروز میکند؛ اما اگر با علائمی مانند خارش، تورم، بثورات پوستی یا مشکل در تنفس مواجه شدید، حتماً به پزشک اطلاع دهید. همچینن اگر بعد از بازگشت به خانه متوجه بروز درد، قرمزی یا تورم در محل تزریق ماده حاجب شدید، به پزشک خود اطلاع دهید. زیرا اینها میتوانند نشانههای عفونت باشند.
حتماً بخوانید: تفاوت سی تی اسکن و ام آر آی چیست؟
هزینه سی تی اسکن ریه چقدر است؟
اصولاً هزینه سی تی اسکن ریه بین 400 تا 600 هزار تومان در تهران است که هزینه نهایی به عوامل مختلفی مانند مواد زیر بستگی دارد:
- وضعیت بالینی بیمار
- نوع اسکن (با ماده حاجب یا بدون ماده حاجب)
- نوع دستگاه سی تی اسکن
- میزان مهارت رادیولوژیست
- محل جغرافیایی مرکز تصویربرداری
همچنین اگر بیمه درمانی داشته باشید، معمولاً تنها بخشی از کل مبلغ را میپردازید.
تفاوت تصویر سی تی اسکن ریه سالم و ناسالم چیست؟
تصویر سی تی اسکن ریه توسط رادیولوژیست بررسی و تفسیر میشود. سپس این تفسیر در قالب یک گزارش برای پزشک معالج شما ارسال میشود.
معمولا رادیولوژیست زمانی گزارش میکند که تصویر سی تی اسکن ریه سالم است که اسکن شما چیزی غیرعادی در ریهها نشان ندهد. با این وجود، ممکن است پزشک برای اطمینان بیشتر، از شما بخواهد که چند ماه بعد دوباره این آزمایش را تکرار کنید.
اگر رادیولوژیست در یک تصویر سی تی اسکن ریه ناسالم متوجه وجود هرگونه ضایعه مانند گره (ندول)، کیست یا توده شود، آن را گزارش میکند. با این وجود، بهتر است بدانید که چنین وضعیتی حتما به معنای ابتلا به بیماری نیست. اصولاً به آزمایش بیشتری مانند بیوپسی ریه یا پِت اسکن نیاز خواهید داشت تا بررسی شود که این ناهنجاری دقیقا به چه معناست.
گاهی نیز به تشخیص پزشک ممکن است یک ندول بسیار کوچک یا ناهنجاری دیگری داشته باشید که نیاز به پیگیری فوری ندارد. در این شرایط، معمولا پزشک توصیه میکند که کمی صبر کنید تا با انجام آزمایشهای بعدی بررسی شود ضایعه رشد میکند یا خیر. زیرا هرگونه رشد غیرطبیعی آن با خطر وجود سرطان ریه همراه است.
0 دیدگاه