غده پروانهایشکل تیروئید، در قاعده گردن قرار دارد. سونوگرافی تیروئید تصاویری از این غده و ساختارهای مجاور آن (مانند غده پاراتیروئید) ایجاد میکند. در این روش، بهجای پرتوهای یونیزان از امواج صوتی برای تصویربرداری استفاده میشود.
غده تیروئید هورمونهای تیروئید (T3 و T4) را میسازد و به تنظیم عملکردهای مختلف بدن ازجمله سرعت ضربان قلب کمک میکند. هرگونه اختلال در عملکرد آن میتواند کل سوختوساز بدن را تحت تاثیر قرار دهد. در ادامه به جزئیات بیشتری از مزایای انجام بهموقع سونوگرافی در بهترین مرکز سونوگرافی تیروئید تهران اشاره خواهیم کرد.
سونوگرافی تیروئید چیست؟
سونوگرافی تیروئید و پاراتیروئید از امواج صوتی برای تولید تصاویر از غده تیروئید و ارزیابی تودهها یا ندولهای روی آن استفاده میکند.
از نظر پزشکان، سونوگرافی تیروئید و پاراتیروئید یک روش ایمن و بدون درد است.
اصولاً باید برای بررسی ناهنجاریهای این غده مانند کیست، ندول (گره)، تومور و سرطان انجام شود.
کاربردهای سونوگرافی تیروئید و پاراتیروئید چیست؟
بروز ندولها یا گرههایی در تیروئید، بسیار رایج است. طبق تحقیقات، حدود 5 تا 10 درصد از بزرگسالان گرههایی در تیروئید خود دارند که پزشک میتواند در زمان معاینه آنها را شناسایی کند.
سونوگرافی، روشی حساس است و قابلیت آن را دارد که تودهها یا گرههایی که در طول معاینه فیزیکی قابل تشخیص نیستند را نشان دهد. اگرچه اکثر این گرهها خوشخیم هستند و هیچ خطری برای سلامتی ندارند. اما برخی از آنها بدخیم هستند و ممکن است نیاز به تشخیص دقیقتر یا درمان بیشتری داشته باشند.
بههمیندلیل، اگر پزشک شما به وجود تورم، درد یا عفونت غیرطبیعی در غده تیروئید مشکوک شود، حتماً دستور انجام سونوگرافی را میدهد.
اولتراسوند همچنین میتواند تیروئید کمکار یا پرکار، گواتر (بزرگ شدن حجم تیروئید) و میزان تورم غده تیروئید را بررسی کند.
درصورتیکه پزشک نیاز به بیوپسی (نمونهبرداری) از تیروئید یا بافتهای اطراف آن داشته باشد؛ ممکن است از سونوگرافی بهعنوان راهنما استفاده کند.
گاهی اوقات از سونوگرافی تیروئید و پاراتیروئید برای غربالگری استفاده میشود. اگر سابقه خانوادگی ابتلا به سرطان تیروئید را دارید یا قبلا در این ناحیه رادیوتراپی انجام دادهاید، ممکن به سونوگرافی منظم نیاز داشته باشید. چراکه این آزمایش میتواند اطلاعات ار شمندی برای موارد زیر در اختیار پزشک بگذارد:
- تشخیص تودههای پر از مایع یا جامد غده
- ارزیابی تعداد و مکان تودههای غده
- بررسی کیفیت خونرسانی به تودهها
عوارض سونوگرافی تیروئید چیست؟
سونوگرافی پاراتیروئید و تیروئید مانند سونوگرافی کالر داپلر و سایر انواع سونوگرافی، روشی ایمن است. زیرا امواج صوتی برخلاف اشعه ایکس، هیچ عارضه شناخته شدهای ایجاد نمیکنند.
پس بدون نگرانی برای انجام این روش اقدام کنید. به محض اینکه آزمایش تمام شد، میتوانید فعالیتهای عادی خود را از سر بگیرید.
قبل از سونوگرافی پاراتیروئید چه اقداماتی لازم است؟
سونوگرافی تیروئید مانند سونوگرافی سینه نیاز به آمادگی خاصی ندارد. فقط قبل از انجام این آزمایش، لازم است گردنبند خود را بردارید و یقه پیراهن خود را باز کنید.
البته پزشک ممکن است برای بهبود کیفیت تصاویر، تزریق ماده حاجب را توصیه کرده باشد. این کار معمولا با تزریق گاز پرشده با حبابهای ریز انجام میشود. در این شرایط، بهتر است 4 تا 6 ساعت قبل از آزمایش ناشتا باشید. برای سونوگرافی ساده تیروئید نیاز به ناشتا بودن نیست.
حتماً بخوانید: نکات مهم سونوگرافی جنین و حاملگی
نحوه انجام سونوگرافی تیروئید و پاراتیروئید چگونه است؟
ابتدا روی تخت باید دراز بکشید تا تکنسین یک بالش یا پد را در پشت گردن شما قرار دهد. ممکن است از این وضعیت کمی احساس ناراحتی کنید، اما معمولاً دردناک نیست. در برخی موارد، این آزمایش به حالت نشسته انجام میشود.
سپس تکنسین ژل مخصوص را روی گلو شما میمالد. این ژل به پروب یا مبدل دستگاه کمک میکند تا راحتتر روی پوست سُر بخورد و روی انتشار بهتر امواج صوتی نیز موثر است.
در نهایت رادیولوژیست بر روی ناحیهای که تیروئید شما قرار دارد، مبدل را به سمت جلو و عقب حرکت میدهد. انجام این کار نباید دردناک باشد. در صورت بروز هرگونه ناراحتی به رادیولوژیست اطلاع دهید.
مبدل دستگاه قابلیت آن را دارد که هم امواج صوتی را ارسال و هم امواج منعکسشده را ضبط کند. همانطورکه امواج صوتی از مایعات و بافت تیروئید منعکس میشوند، گیرنده حساس در مبدل تغییرات کوچکی را در زیر و بم و جهت صدا ثبت میکند. یک کامپیوتر فوراً شدت این امواج را اندازهگیری میکند و نتایج را بهصورت تصاویر زنده روی مانیتور نمایش میدهد. رادیولوژیست معمولاً یک یا چند فریم از تصاویر متحرک را اسکرینشات میگیرد و چاپ میکند. همچنین ممکن است ویدئو کوتاهی از تصاویر را در کامپیوتر ذخیره کند.
رادیولوژیست پس از اتمام سونوگرافی پاراتیروئید، تصاویر را تفسیر میکند و نتایج در قالب یک گزارش برای پزشک معالج ارسال میکند.
پزشک براساس نتایج بدستآمده و معاینات خود، برنامه درمانی را تعیین میکند.
اندازه طبیعی تیروئید در سونوگرافی چقدر است؟
آزمایش سونوگرافی میتواند با اندازهگیری سایز تیروئید، به تمایز افزایش حجم کلی این غده (در اثر گواتر، پرکاری یا سرطان تیروئید) یا افزایش اندازه یک ناحیه خاص از آن (در اثر بروز ندول، کیست یا تومور) کمک کند.
معمولاً ضخامت و عرض طبیعی تیروئید باید 1.5 سانتیمتر و طول طبیعی آن تقریبا 5 سانتیمتر باشد. حجم متوسط آن نیز 7 تا 10 میلیلیتر و وزن آن 10 تا 20 گرم است.
مراجعه به بهترین مرکز سونوگرافی تیروئید تهران
در کل، آزمایش سونوگرافی میتواند به تشخیص سریع مشکلات تیروئید کمک کند.
اگر بهدنبال بهترین مرکز سونوگرافی تیروئید تهران هستید، پیشنهاد ما به شما مرکز سونوگرافی مجتمع پزشکی صدر است. مطمئناً خدمات عالی، دستگاههای پیشرفته و کادر پزشکی متبحر آن، مانع از پیچیده شدن روند تشخیص مشکلات شما خواهند شد.
0 دیدگاه