یکی از روشهای کاربردی برای تشخیص بسیاری از بیماریهای عفونی، تب و تومور؛ اسکن گالیوم است. این نوع از اسکن هسته ای به متخصصان کمک میکند بسیاری از بیماریهای مزمن و با منبع ناشناخته را تشخیص دهند و میزان اثربخشی درمان برخی از بیماریها را پیگیری کنند.
اسکن گالیوم چیست؟
اسکن گالیوم نوعی آزمایش پزشکی هستهای است که از ایزوتوپ رادیواکتیو گالیوم-67 برای تشخیص بسیاری از بیماریها از جمله التهاب، عفونت و تومورها استفاده میکند.
در اسکن هسته ای گالیوم، مادهای بهعنوان ردیاب را از طریق رگهای بازو به بدن تزریق میکنند. این ماده در مناطقی که رشد غیرعادی سلولی یا التهاب و عفونت وجود دارد تجمع مییابد و به پزشکان برای تشخیص بیماریها کمک میکند.
کاربردهای اسکن هسته ای گالیوم
اسکن گالیم معمولاً برای تشخیص بیماری در اندامهای داخلی بدن مانند ریه، روده و طحال بکار میرود. مهمترین کاربردهای این روش تشخیصی به شرح زیر هستند:
- شناسایی سلولهای سرطانی
- عفونتهای مزمن استخوان
- تشخیص سرطان لنفاوی
- منشا تب بدون علت
- عفونتهای ریوی خاص
- التهاب ریه
- آسیبدیدگی ریه
توضیح این نکته ضروری است که از این روش تشخیصی نمیتوان برای شناسایی همه سرطانها استفاده کرد. بههمین دلیل، امروزه مانند گذشته از اسکن هسته ای گالیوم برای تشخیص سرطان استفاده نمیکنند. اما بهطور کلی، این روش یک ردیاب خوب برای شناسایی برخی از تومورها محسوب میشود.
آمادگیهای قبل از اسکن
قبل از تزریق ماده رادیواکتیو باید تمامی اطلاعات لازم در مورد وضعیت سلامتی خود را در اختیار پزشکتان قرار دهید و درباره مواردی از جمله آلرژی دارویی، مصرف داروهای بدون نسخه و بارداری با وی صحبت کنید. اگر اخیراً آزمایش سی تی اسکن انجام دادهاید، باید حتماً به پزشک خود اطلاع دهید.
همچنین دستورالعمل های لازم که توسط مرکز مربوطه به شما داده میشود را با دقت انجام دهید. از دیگر نکاتی که باید قبل از اسکن گالیوم رعایت کنید عبارتند از:
- 4 هفته قبل از اسکن نباید سوماتواستاتین/اکتروتاید تزریق کرده باشید.
- روز قبل از اسکن باید حداقل ۸ لیوان آب بنوشید و هیدراته بمانید.
- اگر باید داروی آرام بخش استفاده کنید، با نظر پزشک حداقل شش ساعت قبل از اسکن غذای جامد نخورید.
- در روز اسکن، لباسهای راحت و بدون زیپ بپوشید.
نحوه انجام اسکن گالیوم
برای انجام اسکن در ابتدا باید ماده رادیواکتیو به رگهایتان تزریق شود. این ماده همراه با جریان خون حرکت میکند و در استخوانها یا اندامها تجمع مییابد. بعد از تزریق باید چند ساعت منتظر بمانید تا اسکن انجام شود، این مدت زمان گاهی تا ۴۸ ساعت نیز طول میکشد.
برای اسکن، شما باید روی میز به پشت دراز بکشید، در این هنگام دوربین مخصوص از نواحی داخلی بدن عکس میگیرد. این آزمایش اغلب به ۳۰ الی ۶۰ دقیقه زمان نیاز دارد که در طول آن باید بیحرکت بمانید.
برخی افراد باید بیشتر از یکبار اسکن شوند، چراکه در مواردی پزشک نتیجه دلخواه را در اسکن اول بدست نمیآورد.
نکات ضروری بعد از آزمایش
بعد از اسکن هسته ای گالیوم باید برای مراقبت از خود و اطرافیانتان نکاتی را انجام دهید تا از عوارض احتمالی دور بمانید. این مراقبتها شامل موارد زیر است:
- آب فراوان بنوشید تا ماده رادیواکتیو از بدنتان سریعتر خارج شود.
- اگر نوزاد شیرخواره دارید، تا چند ساعت از شیر دادن به وی خودداری کنید.
- بعد از اسکن تا چند ساعت از کودکان و زنان باردار فاصله بگیرید.
برای اطلاع از هزینه اسکن هسته ای گالیوم در مجتمع پزشکی صدر در سال ۱۴۰۳ با شماره 02171723 تماس بگیرید.
برای انجام اسکن گالیوم به کدام مرکز مراجعه کنیم؟
مجتمع پزشکی صدر یکی از مجهزترین مراکز اسکن گالیوم در تهران است که این آزمایش را با کمک متخصصان و دستگاههای پیشرفته انجام میدهد. در صدر، انواع آزمایش پزشکی هسته ای با بالاترین کیفیت و در تمامی ساعات شبانهروز انجام میشود.
یکی از مزیتهای کلینیک صدر امکان دریافت نوبت بهصورت آنلاین است که در زمان و هزینه شما صرفهجویی میکند. پزشکان متخصص در این مرکز پزشکی در تمامی مراحل انجام آزمایش درکنار شما هستند تا آزمایش شما با بهترین کیفیت انجام شود.
0 Comments